Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Babaváró hitel: sokan nem arra használják, amire adják

Szerző: Babaszoba.hu

2019. szeptember 11.

Forrás: 24.hu

Sokan tőkeként használják fel a hitelt. Erre a Magyar Nemzeti Bank is rámutatott, a hazai nagybankok mégis szemérmesen hallgatnak arról, vajon hányan használják másra a babaváró hitelt.

Babaváró hitel: sokan nem arra használják, amire adják (fotó: iStock)
A babaváró hitel fő turpisságára már a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is rámutatott: sokan a 10 millió forintos hitelt befektetik, azaz tőkeként használják. Az Mfor és a Privátbankár megkérdezett 9 hazai nagybankot erről, de szemérmesen hallgatnak arról, hogy mekkora lehet az a kör, akik erre használják fel az ingyen pénzt - írja a 24.hu.
Már a nyári bevezetés előtt is voltak arra figyelmeztetések, hogy ha nem kötik ki, mire lehet használni a 10 millió forintos hitelt, akkor olyanok is felveszik, akik egyáltalán nem szorulnak rá, sőt tőkeként használva még meg is forgathatják.
A legkézenfekvőbb megforgatás a Magyar Állampapír (MÁP) Plusz megvétele: az adómentes és a kamatfizetés idején névértéken visszaváltható, 5 éves időtávon évente közel 5 százalékot hoz. A Bankmonitor összesítése szerint ezzel az egyszerű megoldással két gyermek születésénél 14,43 százalékos éves hozamot lehet elérni, három gyereknél viszont ennél is nagyobb profitot vághatnak zsebre, a 10 millióból 12,7 milliót csinálva.
Az Mfor és Privátbankár megpróbált utánajárni, hogy mekkora az MNB által azonosíthatónak nevezett réteg. A kilenc nagy pénzintézet közül ketten nem is válaszoltak, de a beérkezett válaszok is kimerültek abban, hogy az adatok feldolgozása folyamatban van vagy hogy a hitel szabadfelhasználású, így annak sorsáról nem rendelkeznek adatbázissal.
A K&H, az UniCredit és az OTP szerint a beérkezett babaváró hiteligénylések meghatározott többsége lakáscélú.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék