Teherbeesés

Babaváró hitel 2021

2021-ben is igényelhető a családvédelmi akciótervben meghirdetett babaváró támogatás, ami egy szabad felhasználású kölcsön házaspároknak. Mit kell tudni a babaváró hitelről? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.
2021. Február 15.
Babaváró hitel 2021. (fotó: Getty Images)

Mi a babaváró hitel?

A babaváró támogatás egy maximum 10 millió forint összegű kamatmentes, szabad felhasználású kölcsön, amelyet ingatlanfedezet és kezes nélkül nélkül is lehet igényelni. Mivel azonban ennél a hitelnél az állam veszi át a kezes szerepét, ezért az igénylőnek ennek fejében kezességvállalási díjat kell fizetni.A hitelt egy összegben, forintban folyósítják számunkra.

Meddig igényelhető a babaváró hitel?

A babaváró hitelt 2019. július 1. és 2022 december 31. között igényelhetik a házaspárok.

Mit kell tudni a babaváró hitel törlesztéséről?

A törlesztő részlet legfeljebb havi 50 ezer forint, a futamidő 5-20 év. Ha megszületnek a gyermekek, akkor a törlesztés is jelentősen változni fog.

Nézzük a legfontosabb tudnivalókat:

– Amennyiben a kölcsön igénylését követő 5 éven belül megszületik első gyermekünk, akkor a teljes futamidőre kamatmentességet kapunk. – Ha kérjük, akkor lehetőségünk van a törlesztés 3 éves felfüggesztésére is. Ez idő alatt nem kell semmit fizetnünk, a futamidő pedig automatikusan meghosszabbodik ezeknek az éveknek a számával.- A második gyermek születésénél ismét újabb 3 évig nem kell törleszteni, és a fennálló tartozás 30 százalékát elengedik.

– Ha harmadik gyermeket is vállalunk, akkor pedig a teljes fennmaradó összeget átvállalja az állam.Ikrek esetében fontos változás történt!Ikergyermekeknél a babaváró támogatás törlesztési szüneteltetése 3+2 évig jár. Ezt az igényt a szülőknek az eredeti szüneteltetés lejárata előtt legalább 60 nappal korábban jelezni kell.

Milyen feltételekkel lehet igényelni a babaváró hitelt?

Az igénylés feltételei szigorúak, és valamennyi kritériumnak teljesülnie kell.Mutatjuk, melyek a legfontosabb tudnivalók:

  • A babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetik (a 2020. május 29-ei kormányrendelet értelmében az igénylési feltételekből kikerül az a szabály, hogy az egyik félnek kötelező első házasságában élnie)
  • Mindkét fél magyar lakcímmel kell, hogy rendelkezzen
  • Egyik házasfél sem lehet büntetett előéletű
  • A feleség 18 és 41 év közötti lehet
  • A babaváró támogatás saját LEENDŐ gyerekre vonatkozik, vagyis már megszületett babára nem lehet felvenni
  • Örökbefogadó szülő is igénybe veheti a babaváró hitelt, és az idősebb gyermekeket örökbefogadni kívánók is élhetnek a lehetőséggel. (Megszűnik tehát az a gyakorlat, hogy az örökbefogadott gyermeknek is 2019. július 1-je után kellett születniük)
  • A gyermekkel kapcsolatban a szülők vállalják, hogy a nagykorúvá válásáig, de legfeljebb a kölcsönszerződés megszűnéséig a saját háztartásukban nevelik
  • Legalább az egyik féllel kapcsolatban a következőek az elvárások:

    minimum 3 éves TB jogviszonya kell, hogy legyen (ebből minimum 90 nap magyar jogviszonnyal) vagy

    – felsőoktatási intézményben nappali képzés keretében hallgatói jogviszonyban állt vagy

    – kereső tevékenysége alapján valamely más állam vagy nemzetközi szerződéssel létrehozott nemzetközi szervezet társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott vagy

    – diplomás GYED-ben részesült

  • Egyik fél sem lehet BAR-listás és nem lehet NAV-köztartozása sem
  • Mindkét félnek hitelképes banki minősítéssel kell rendelkeznie!

Mi történik, ha nem születik gyermekünk 5 éven belül?

Ahogy látható, a kamatmentességgel csak akkor élhetünk, ha a hitelfelvételt követő 5 éven belül megszületik első gyermekünk.

Amennyiben erre nem kerül sor, akkor:

  • elveszítjük a kedvezményt
  • a piacihoz hasonló kamatozásúvá válik a fennmaradó tőkerész törlesztése
  • az előző évek támogatását vissza kell fizetnünk egy összegben 120 napon belül

Mikor számíthatunk még a kamattámogatás elvesztésére és egy összegben történő visszafizetésére??

  • külföldre költözéskor
  • váláskor, ha nem volt 5 éven belül gyermekünk

Mi történik az egyik házastárs halálakor?

A 2020. május 29-én a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében özvegyülés esetén akkor sem szűnik meg a Babaváró támogatás kamattámogatása, ha a házaspárnak 5 éven belül nem született gyermeke. Ehhez a halotti anyakönyvi kivonatot 60 napon belül be kell mutatnunk!

Válás és újraházasodás- új szabályok!

Amennyiben a különválást (vagy a megözvegyülést) követő 5 éven belül házasodik újra valaki, és a friss házasság megfelel a jogszabálynak, újra benyújthatja kérelmét.

Mi történik meddőség esetén?

Mivel a rendelet kimondja, hogy akkor lehet felvenni a babaváró hitelt, ha “nem áll fenn olyan tény vagy körülmény, amelynek alapján a közös gyermekvállalás nyilvánvalóan lehetetlennek tekinthető”, ezért ha a pár számára ismert, hogy nem lehet gyermekük, akkor csalást követnek el a hitel felvételével.A rendelet egyébként pontosan előírja, hogy milyen meddőségkezelési eljárásokon való részvételt kell igazolni (49/1997. (XII. 17.) NM rendelet), ha azt szeretnénk, hogy mentesüljünk a kamattámogatás visszafizetése alól.

Hol kell benyújtani a kérelmet a babaváró támogatáshoz?

A kölcsönkérelmet a hitelintézetnél kell benyújtani. Fontos információ, hogy az adott bank hitelminősítésének meg kell felelnünk.

A babaváró hitellel kapcsolatban többféle kalkulátort is találtok az interneten. Mi most a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk figyelmetekbe.

Miben befolyásolja a babavárói hitel igénylését a koronavírus helyzet 2021-ben?

Az egyik házastárs is elintézheti a babaváró támogatás igénylését, és a szerződéskötést.

A veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig a kormány meghosszabbítja a lejáró ügyintézési határidőket.

Ha a feleség a veszélyhelyzet alatt betöltötte a 41. életévét – és minden egyéb feltétel rendben van – a babaváró hitel iránti kérelem a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig ez esetben is benyújtható.

Ha valaki a vészhelyzet idején vesztette el tb-jogviszonyát, és 30 napnál hosszabb idő telik el, mire új jogviszonyt szerezne, a korábban szerzett tb-jogviszonyok továbbra is beszámíthatóak lesznek a hitel igénylésekor. Ugyanakkor a veszélyhelyzet megszűnését követő 90. napon belül ismét rendelkeznie kell megfelelő tb-jogviszonnyal.