Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Babaváró hitel 2020

Szerző: Gaál Bernadett

2020. január 6.

Forrás: babaszoba.hu

Ha kíváncsi vagy rá, hogy kiknek, mikortól és meddig jár a babaváró hitel 2020-ban, akkor jó helyen jársz. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a kölcsönről.

Babaváró hitel 2020 (fotó: iStock)

Kiknek jár a babaváró hitel?

Babaváró hitel csak a házaspároknak jár, ahol a feleség 18 és 40 év közötti, illetve vagy az anyának, vagy az apának legalább 3 év TB-jogviszonnyal kell rendelkezne. Fontos, hogy a babaváró hitel igénylési ideje maximalizálva van: a támogatás már csak 2022. december 31-ig igényelhető.

Mekkora összeggel jár a babaváró hitel?

A házaspárok maximum 10 millió forintot vehetnek fel babaváró támogatásként. Ez egy szabadfelhasználású kölcsön, tehát bármilyen célra (akár lakásvásárlásra is) fordítható. Bár kamatmentesként hirdetik, de a kamatmentesség csak akkor jár a pároknak, ha az igényléstől számított 5 éven belül legalább egy gyerekük születik.
A babát tervező házasok ezt a maximális 10 millió forintot 20 éves futamidőre vehetik fel, a törlesztőrészlet pedig nem lehet több havi 50 ezer forintnál.

Milyen feltételei vannak a babaváró hitelnek?

Bár a babaváró hitel bármilyen célra fordítható, alapvetően a születendő gyerekek száma határozza meg a törlesztést.
Dióhéjban:
  • amennyiben a családba 5 éven belül legalább 1 gyermek születik, 3 évig nem kell a törlesztőrészleteket fizetni, és a teljes futamidőre jogosulttá válnak a kamatmentes törlesztésre
  • ha a második gyermek is megszületik, újabb 3 évre szünetel a törlesztés, és a tartozás 30%-át elengedik
  • ha megérkezik a harmadik gyermek is, akkor pedig a teljes fennmaradó tartozást elengedik.
Fontos kitétel, hogy abban az esetben, ha a házaspár valamely tagja legalább egy gyermeket nevel, akkor legalább az egyik házastárs az első házasságában él, azzal, hogy az özvegyülés miatt megszűnt házasságot e feltétel érvényesülése szempontjából figyelmen kívül kell hagyni.

Csak közös gyerekre lehet felvenni a babaváró hitelt?

A hitel csak az igénylést követően született vér szerinti és közösen örökbefogadott, a házastársakkal közös háztartásban élő gyerekek után jár.
A 2019 július 1-jével indult babaváró hitelt szabályozó rendelet többször is módosult, viszont a legutóbbi változtatás szerint a gyerekvállalást már nem a szerződéskötés, hanem a kölcsönkérelem benyújtásának időpontja után kell teljesíteni. 

Mi van akkor, ha nem teljesül a gyerekvállalás?

Ha nem sikerül teljesíteni a gyermekvállalást öt éven belül, akkor egyrészt egy összegben vissza kell fizetni a kamattámogatást 120 napon belül, másrészt a hitel a piacihoz hasonló kamatozásúvá válik. Ez azt jelenti, hogy akik nem tudják teljesíteni a vállalásukat, nemcsak, hogy kamatostól kell visszafizetniük a felvett kölcsönt, de a kamat akkora lesz, mint a hitelt nyújtó hitelintézetek más személyi kölcsönei esetében.
Visszafizetési kötelezettsége van akkor is
  • ha a házasok elválnak, és nem születik közös gyerekük
  • ha az egyik fél a hitel folyósításától számított 5 éven belül újraházasodik, akkor a teljesítésre nyitva álló 5 év újrakezdődik, és ha ez idő alatt gyermeke születik, újra kamatmentes lesz a hitel
  • ha valamelyik fél még a gyermek születése előtt meghal, akkor a kamattámogatás csak a halál időpontjától számított 6 hónap elteltével szűnik meg, de az addig igénybe vett kamattámogatást nem kell visszafizetni

Babaváró hitel és a meddőség

Ha a hitelt felvett házaspár bizonyítja, hogy egészségügyi okokból veszélyes lenne a nő számára a terhesség vagy meddő (vagyis részt vett "reprodukciós eljárásban", de nem jött össze a gyerek), akkor kérelmet nyújthat be, hogy ne kelljen visszafizetniük 120 napon belül a korábbi kamattámogatást. Ezeket a kérelmeket a hatóság mérlegeli, és ha a hazások anyagi helyzete alapján úgy látják, hogy a kamattámogatás egyösszegű megfizetése nagy teher lenne nekik, akkor 24 havi részletfizetést engedélyezhetnek.
A babaváró hitelre vonatkozó kormányrendelet egyébként kimondja, hogy nem állhat fenn olyan tény vagy körülmény, ami alapján a közös gyermekvállalás nyilvánvalóan lehetetlennek tekinthető. Ennek értelmében azok a házasok, akik tudnak róla, hogy nem lehet gyerekük, mégis felveszik a hitelt, csalást követnek el.

Hogyan igényelhető a babaváró hitel?

A babaváró hitelt a hitelintézeteknél lehet megigényelni, és bőven rá kell szánni az időt a tájékozódásra. A kölcsön ugyanis megengedő a hitelintézetekkel, tehát szinte minden hitelintézet a saját belső szabályzata szerint, más és más feltételekkel adja a kölcsönt, ezért erről nem is lehet általános érvényességben írni.
Fontos, hogy a babaváró támogatás is egy kölcsön, tehát a fentieket figyelembe véve kell mérlegelni, hogy mennyi gyerekre tudjátok felvenni és mekkora havi törlesztést tudtok bevállalni.
A hitelkérelmet a benyújtást követő 10 napon belül el kell bírálniuk a folyósító hitelintézeteknek.
A babaváró hitellel kapcsolatban egyébként több kalkulátort is találhattok, mi most a Bankmonitorét ajánljuk.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék