Babaprojekt életmódtippekMin érdemes változtatni?

Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat arról, mi minden segítheti vagy épp hátráltathatja a sikeres teherbe esést.

A legfontosabb, hogy figyelj az egészséges táplálkozásra! A leendő kismama ideális étrendje sok fehérjét, kevés zsírt tartalmaz, szénhidrátot csak mértékkel szabad fogyasztani, ha babát szeretnél. Érdemes naponta 4-5 alkalomra osztani az étkezést. Gondoskodj a megfelelő folyadékbevitelről, az ásványi anyagokról és vitaminokról is. Sokan nem tudják, hogy már a terhesség tervezésének időszakában is érdemes terhesvitamint szedni, hogy a megfelelő szintre kerüljenek a vitamin és ásványi anyag raktárak a szervezetben.
Mit tehetsz a könnyebb teherbeesésért?
Mit érdemes letenni? Többek között az alkoholt is mellőzni kell, mivel rossz hatással van a hormonháztartásra. A cigitől is ildomos megválni, ez a tiltás vonatkozik az e-cigire is! És mi van a koffeinnel? Nos, a kávézás ugyan megengedett, de naponta csak 1-2 kávét igyál, többet ne.
Az is fontos, hogy lehetőségek szerint normalizáld a testsúlyodat: a súlyfelesleg ugyanis hatással lehet a peteérésre. A megfelelő étkezésen kívül céljaid elérésben segítségedre lehet a mozgás, ám nem szabad túlzásba esni ezzel sem: kevesen tudják, de heti 5 óra intenzív mozgás az ideális. (Túl sok, túl intenzív mozgás szintén károsan hathat a petefészek működésére.)
Kerülni kell tudatosan a stresszt, hisz a megfelelő lelki állapot is segítheti a teherbe esést. Talán ez a tanács a legnehezebben kivitelezhető. Próbálkozz relaxációval, jógával - ezek segíthetnek a tudatos stresszkezelésben.
Kapcsolódó cikkeink:
Elevit