Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az idősebb férfiaknak okosabb fiai lesznek?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. június 29.

Forrás: Medipress

Az idősebb férfiak gyermekei az intelligenciateszteken általában jobban teljesítenek.

Az idősebb férfiaknak okosabb fiai lesznek?

Míg a korábbi kutatások elsősorban arra hívták fel a figyelmet, hogy az idős apák gyerekei körében gyakoribb az autizmus és a skizofrénia, úgy tűnik, előnyei is vannak ennek az állapotnak: történetesen az, hogy ezeknek a gyerekeknek általában magasabb az intelligenciahányadosuk.
"Az idős apaság veszélyeit korábban is ismertük, azonban csak most derült ki, hogy ezeknek a gyerekeknek az oktatási- és karrierlehetőségeik is jobbak" - fogalmaz a kutatást vezető Magdalena Janecka, az Icahn School of Medicine at Mount Sinai autizmusközpontjának PhD hallgatója.
A felmérés során 15 ezer ikerpárt vizsgáltak, akik 12 éves korukban online tesztet töltöttek ki, hogy "geek-szerű képességeikre" fény derüljön: ebbe a kategóriába tartozik a nemverbális IQ, a fókusz és a társasági kapcsolatépítés nehézsége. Ez alapján került kiszámolásra minden gyerek geek-indexe. Mint kiderült, az idős apák gyerekei ezen a teszten magasabb eredmény értek el.
A Translational Psychiatry című szaklapban publikált anyag szerint ennek oka főként az, hogy az idősebb apák rendszerint gazdagabbak fiatal társaiknál, ezért a gyerek egy ingergazdagabb, több lehetőséggel övezett közegben nő fel.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék