Teherbeesés

Az apa cukorbetegség elleni gyógyszere növelheti a születési rendellenességek kockázatát a babánál

A metformin nevű cukorbetegség elleni gyógyszer hatóanyaga a születési rendellenességek nagyobb kockázatával hozható összefüggésbe abban az esetben, ha az apa használja ezt a gyógyszert.
2022. Április 07.
Az apa cukorbetegség elleni gyógyszere növelheti a születési rendellenességek kockázatát (kép: Getty)

A metformint szedő férfiak és a születési rendellenességek közötti kapcsolatról szóló tanulmány egy újabb példa arra, hogy a férfiak fogamzás előtti egészségi állapota hatással lehet gyermekük egészségére.

A kutatás szerint a metformin nevű cukorbetegség elleni gyógyszer hatóanyaga növeli a születési rendellenességek kockázatát abban az esetben, ha a férfi szedi ezt a gyógyszert, már a fogantatás előtt. A metformint a PCOS kezelésében is gyakran alkalmazzák, de nők esetében biztonságosnak tartják, bár a terhesség alatt továbbra is tiltott a használata.

A kutatás eredménye szerint azoknál a fiúknál, akiknek az apja metformint szedett, több mint háromszor nagyobb valószínűséggel volt nemi szervi rendellenességük, mint azoknak a kisbabáknak, akiknek az apja soha nem szedett metformint. Ez a kockázat csak azoknál a férfiaknál állt fenn, akik a fogantatás előtti három hónapon belül szedtek metformint.

A metformin a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére alkalmazzák. Ezenkívül a PCOS-ben szenvedő nőknek is segít, mivel kezelheti az ebben az állapotban gyakran megfigyelhető inzulinrezisztenciát és javíthatja a termékenységet. Számos tanulmány a metformint pozitív eredményekkel hozta összefüggésbe a PCOS kezelése és a későbbi fogamzás szempontjából.

A kutatásban több mint 1,1 millió 1996 és 2017 között Dániában született csecsemő adatait vizsgálták meg. Ők olyan babák voltak, akiknek az édesanyja nem volt sem cukorbeteg, és magas vérnyomása sem volt. Megvizsgálták az apák adatait is: azoknál az apáknál, akik inzulinnal kezelték, nem növekedett meg a születési rendellenességek száma. De a metformint szedő apák által született babáknál a rendellenességek számának erőteljes növekedését mutatták ki.

A kimutatott születési rendellenességek között voltak a nemi szervet, az emésztőrendszert, a húgyúti rendszert, valamint a szívet érintő rendellenességek. A tudósok megjegyzik, hogy a nemi szervvel kapcsolatos születési rendellenességek csak a fiúknál fordultak elő.

A kutatók nem észleltek hatásokat azoknál a csecsemőknél, akik olyan férfiaktól fogantak, akik életük korábbi szakaszában vagy a fogantatást megelőző három hónapos időszak előtt metformint szedtek. Úgy tűnik tehát, hogy a fő aggodalomra okot adó időhatár a fogamzás előtti három hónapon belüli metformin szedés.

Dr. Michael L. Eisenberg, a Stanford Health Care urológusa és a kutatók egyike a Motherlynek elmondta, hogy további vizsgálatokat kell elvégezni, hogy pontosítani tudják az összefüggés valóban fenn áll-e. Ugyanezt hangsúlyozta Dr. Maarten Jan Wensink, a Dél-dániai Egyetem docense, a tanulmány vezetője.

“Az gyerekvállalást tervező férfiak megfontolhatják, hogy más gyógyszerre váltsanak, de ezt a döntést az orvosukkal együtt kell meghozniuk” – mondja Dr. Wensink. “A 2-es típusú cukorbetegség esetén a metformin az első számú gyógyszer, mert általában biztonságos az apára nézve és hatékony a cukorbetegség ellen. Mégis rendelkezésre állnak más alternatívák.”

(Cikk forrása: mother.ly)