Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az alvás hozzásegít a gyermekáldáshoz?

Szerző: Babaszoba.hu

2019. július 28.

Forrás: babaszoba.hu

A fogantatás sikere két emberen múlik, az anyának és az apának egyaránt fontos az egészséges életmód. Egy új kutatás pedig arra is rámutatott, az alvásnak is komoly szerepe van a meddőség elleni küzdelemben, főként a férfiak esetében.

Azt régóta tudjuk, hogy a férfiak terményekségét, a spermiumok számát és minőségét számos dolog befolyásolja, a dohányzástól az egészséges táplálkozásig. Dán kutatók szerint arra is érdemes odafigyelni, hogy mennyit alszanak a férfiak.
Jót tesz a férfiaknak, ha többet alszanak
A European Society of Human Reproduction and Embryology szakmai szervezet éves konferenciáján ismertetett vizsgálat szerint ideális esetben 8 órányi alvásra van szükség ahhoz, hogy a spermiumok elég egészségesek legyenek. Az Aarhus Egyetem kutatói összesen 104 önkéntes alvását vizsgálták meg. A férfiak mindegyike családot szeretett volna, és ezért termékenységi szakértőkkel is konzultáltak. Az önkéntesek átlagéletkora 34 év volt; 48 férfinak egészséges volt a spermája, míg 56 esetben alacsonyabb volt a spermiumok minősége. A vizsgálat két évig tartott.
A kutatás során kiderült, hogy azok, akik eleget aludtak és viszonylag korán, este fél 11 körül ágyba kerültek, nagyobb valószínűséggel rendelkeztek egészséges spermiumokkal, mint azok, akik rendszeresen éjszakáztak. Azt is megállapították, hogy a 8 órát alvó férfiak spermája egészségesebb volt, mint a 7 órát vagy annál kevesebbet alvóké, függetlenül attól, hogy mikor kerültek ágyba.
Korábban már más vizsgálatok is hasonló eredményre jutottak. 2017-ben például megállapították, hogy az éjfél után lefekvő férfiaknak nemcsak kevesebb spermiuma volt, de azok rövidebb ideig voltak képesek túlélni a női szervezetben.
"Az alvás létfontosságú az egészségünk szempontjából, az alváshiány sok krónikus betegség kialakulásának esélyét növeli" - mondta Hans Jakob Ingerslev professzor, a mostani tanulmány vezető szerzője. "Azt, hogy miért van ilyen nagy hatással a termékenységre az alváshiány, még nem tudjuk pontosan. Az alváshiány a stresszel is összefüggésben lehet, de az anyagcserét is negatívan befolyásolhatja."
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék