Teherbeesés

Asztmásoknál a gyógyszer is befolyásolja a teherbeesést

Nem mindegy, milyen gyógyszeres terápiát alkalmaz a leendő asztmás kismama: van olyan készítmény, ami mellett elhúzódik a babaprojekt, de van olyan is, amellyel nem tapasztalható különbség asztmások és nem asztmások teherbeesése között.
2018. Március 07.
Ha teherbe akarsz esni és asztmás vagy, nem mindegy, milyen gyógyszert szedsz

A terhességek kb. 8-13 százalékát teszik ki azok a kismamák, akik asztmás betegek. Ők gyakran gyógyszeres terápiában részesülnek. Nemrégiben jelent meg egy tanulmány a European Respiratory Journal-ban, amely azt vizsgálta, hogy az asztma gyógyszeres kezelése hogyan hat a női termékenységre.

A vizsgálatban 1106 asztmás nőt és 4511 nem asztmás nő adatait tekintették át. E szerint az asztmás betegségben szenvedő nőknek hosszabb időre volt szükségük ahhoz, hogy teherbeessenek és az is kiderült, hogy nem mindegy milyen gyógyszeres terápiában részesültek.

Azok a nők, akik rövid hatástartamú béta-2-szimpatomimetikum kezelésben részesültek nehezebben estek teherbe (30 százalékkal nőtt annak az esélye, hogy 12 hónapot vagy annál is többet kellett várni a teherbeesésre), viszont azoknál az asztmás nőknél, akik a hosszú hatástartamú béta-2-szimpatomimetikum és inhalációs szteroidok kombinációs kezelésben részesültek, nem volt jelentős a különbség azokkal szemben, akik nem szenvedtek asztmás betegségben.

“Az asztmás nőknél gyakrabban fordul elő az uterus vérátáramlásának a csökkenése, illetve a méhnyálkahártya gyulladásos sejtekkel való infiltrálódása, ami a beágyazódás folyamatát megnehezíti. Míg a béta-2-szimpatomimetikumok “csak” az asztmás betegek tünetkontrollját biztosítják, addig az inhalációs szteroidok a kórkép hátterében meghúzódó gyulladásos folyamatokat is mérséklik” – idézi a pharmaonline.hu a vizsgálatot vezető Luke Grzeskowiak-ot.

Kapcsolódó cikkeink terhesség és asztma témában:

Forrás: PharmaOnline