Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A véralvadási zavar meddőséget okozhat

Szerző: Babaszoba.hu

2017. február 8. | Frissítve: 2018. február 21.

Forrás: szivderito.hu/babaszoba.hu

A véralvadási zavar nem csak mélyvénás trombózist okozhat, igen gyakori, hogy ez áll a sikertelen teherbeesések hátterében.

A véralvadási zavarok meddőséget okozhatnak

Sajnos a meddőségi kivizsgálásoknál máig indokolatlanul kevés figyelmet fordítanak a véralvadási zavarok kizárására, pedig igen gyakori, amikor ez áll a sikertelenség hátterében - hívja fel a figyelmet Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus főorvos, a Trombózisközpont munkatársa a szivderito.hu-n.
A véralvadás és a vérzékenység nagyon finom egyensúlyban van a testünkben, amennyiben fokozottá válik bármelyik, úgy súlyos szövődmények alakulhatnak ki. A vérzékenység esetében fokozott vérrögképződés és vérzékenység, míg a fokozott véralvadás következtében mélyvénás trombózis és az ebből adódó tüdőembólia. Ezzel a veszéllyel sokan tisztában vannak, ám azt csak kevesebben tudják, hogy a véralvadási zavar teherbeesési nehézségeket és ismétlődő vetéléseket is okozhat.
A várandóság során a szervezet olyan változásokon megy keresztül, melynek során - az alvadási faktorok aktivitásának növekedése, és az alvadást megakadályozó fehérjék csökkenése miatt - a véralvadás fokozódása jön létre fiziológiásan. Ennek célja, hogy szüléskor a kismama el ne vérezzen. Ám ez magában hordozza azt a veszélyt, hogy a terhesség alatt és a gyermekágy idején, veszélyes vérrögök alakulhatnak ki az arra hajlamosaknál - magyarázza a szivderito.hu-nak Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus főorvos, aki a páciensek visszajelzése alapján elnyerte a Trombózisközpont Év Kiváló Orvosa díjat.
A szakértő hozzátette, hogy a fokozott vérrögképződési hajlam a mélyvénás trombózison kívül szerepet játszik a sorozatos vetélésben, koraszülésben is. Vérrögök ugyanis a test bármely részén kialakulhatnak, így a placenta ereiben is - ha ez bekövetkezik, úgy a magzat tápanyag- és oxigénellátása zavart szenved, melynek végzetes következményei lehetnek.
Sajnos hazánkban sem a meddőségi kivizsgálás alkalmával, sem a lombik program megkezdése előtt nem általános protokoll a véralvadási zavar vizsgálata. Éppen ezért sokaknál nem is oldódik meg a vetélések, sikertelen próbálkozások problémája, még mesterséges megtermékenyítés útján sem, hiszen vérrögök ilyen esetben is keletkezhetnek. Éppen ezért, ha trombofília áll a sikertelen teherbeesések hátterében, úgy az egyetlen megoldás a véralvadásgátló kezelésben rejlik.

A véralvadási zavar vérvétellel kimutatható

A trombofília vizsgálat vérvétel útján történik, melynek keretein belül fény derülhet genetikai mutációkra. Amennyiben bebizonyosodik a véralvadási zavar, úgy megfelelő véralvadásgátló kezeléssel, a hiányzó faktorok pótlásával orvosolható a probléma.
Ebben az esetben azonban már a teherbeesés előtt, illetve a terhesség bekövetkeztével meg kell kezdeni a szükséges terápiát. A véralvadásgátló kezelést még a szülés után is folytatni kell az orvos által meghatározott ideig.

Mikor érdemes trombofília szűrésen részt venni?

- korábbi mélyvénás trombózis/tüdőembólia esetén,
- családban előfordult trombózis/tüdőembólia esetén,
- lombik kezelés előtt (a magas dózisú hormonterápia miatt),
- habituális vetélés esetén,
- meddőség esetén,
- bármilyen ösztrogén kezelés megkezdése előtt.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék