Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A szabályos menstruációs ciklus

Szerző: Babaszoba.hu

2017. március 16. | Frissítve: 2019. április 15.

Forrás: babaszoba.hu

A menstruációs ciklus élettani változás, amelyet nemi hormonok irányítanak. A szabályos menstruációs ciklus 21 és 35 nap között van.

A szabályos menstruációs ciklus

A lányok első menstruációja, a serdülőkor kezdetén, általában 12-13 éves korban következik be. Serdülőkorban a menstruációs vérzés még általában rendszertelen és változó mennyiségű. Amennyiben 18 éves korig nem jelentkezik a menstruáció, úgy azt kórosnak tekinthetjük. A menstruáció általában 50 éves kor környékén marad el.
A ciklus hossza egyénenként eltérő ugyan, de normális esetben 21 és 35 nap között van. Átlagosan egy ciklus 28 napos. A menstruáció általában 4-7 napig tart. A ciklus első napja a menstruáció jelentkezésének első napja.
A menstruációs vérzés a petesejt kilökődését (ovuláció) követő 14 nap múlva jelentkezik. Tehát a menses a petesejtérés után következik be. A menstruációkor leválik a méhnyálkahártya, amely a ciklus során megvastagodott, így készült fel egy esetleges terhesség fogadására.
A menstruáció során mintegy 30-50 ml vér távozik, ami szövettörmelékből, vérből és váladékból áll.
Menstruációs ciklus öt fázisból áll:
- Postmenstruációs fázis: menstruációs fázist követő 4-5 napos időszak
- Poliferációs fázis: ösztrogén hormonhatásra a méhnyálkahártya növekedési szakasza
- Szekréciós fázis: a méhnyálkahártya peteérést követő szakasza, sárgatest hormonhatásra alakul ki
- Premenstruációs fázis: menstruáció előtt 2-3 nappal a sárgatest sorvadásával a méhnyálkahártya sorvadása jellemzi
- Menstruációs fázis: a méhnyálkahártya leválásával együtt járó vérzést jelenti, rendszerint 4-5 napig tart, 7 napnál nem tarthat tovább
A menstruáció élettani jelenség, nem betegség. A vérzés alatt a szeméremtestet naponta legalább egyszer meg kell mosni. A hüvelyt kimosni kifejezetten ellenjavallt ebben az időszakban. A sportolás nem ellenjavallt, de a teljesítőképesség ebben az időszakban csökkenhet. Erős vérzés, tág hüvely esetén az úszás nem javasolt.
Hangulatingadozások, fáradtság, levertség és enyhe hasi fájdalom jelentkezhet és ezek teljesen normális kísérőjelenségei a menstruációnak.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék