Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A régóta együtt élő párok még a bőrbaktériumaikat is megosztják egymással

Szerző: Babaszoba.hu

2017. augusztus 1.

Forrás: Medipress

Gyakran lehet megállapítani, hogy a régóta együtt élő párok egy idő után elkezdenek egymásra hasonlítani, ám egy nemrégiben végzett vizsgálat szerint, a külsőhöz hasonlóan idővel a bőrbaktériumok is idomulnak egymáshoz.

A bőrbaktériumokat is megosztjuk egymással


A Systems című lapban közzétett kutatás során a kanadai kutatók Josh Neufeld, a Waterloo Egyetem biológia professzora vezetésével húsz együtt élő párt kísértek figyelemmel, akiknek 17 különböző testrészéről vettek bőrmintákat.
Az eredmények azt mutatták, hogy az alanyok mikrobioméje alapján egy számítógépes algoritmus 86 százalékos biztonsággal meg tudta mondani, hogy kik az összetartozó párok. Nem volt azonban teljesen mindegy, hogy a kutatók honnan vették a mintát, a legnagyobb hasonlóságot ugyanis a lábfej baktériumai mutatták, míg a combbelsőn található baktériumok semmilyen hasonlóságot nem mutattak.
Amint azt a kutatók megjegyezték, számos tényező befolyásolhatja, hogy kin milyen baktériumok élnek, többek között a nem, az életkor, a genetika, valamint egyes környezeti tényezők, például, hogy milyen bőrápoló termékeket használ valaki. Az egyelőre nem tisztázott, hogy vajon hatással van-e az egészségre az, ha valakire rákerülnek a családtagok mikrobái, de nagy valószínűséggel semmiféle gondot nem okoz mindez, így aggódni sem érdemes miatta.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék