Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A prolaktin-túltermelés és a prolaktinhiány

Szerző: Pataki Gabriella

2017. augusztus 9. | Frissítve: 2021. augusztus 19.

Forrás: babaszoba.hu

A teherbeesést számos tényező nehezítheti, többek között az is, ha a tejtermelő hormonból, a prolaktinból túl sokat termel a szervezeted. A prolaktinhiány pedig a férfiaknál okozhat problémákat, akár impotenciát is.

Különböző vizsgálatokkal deríthető ki, megfelelő-e a prolaktin szinted

Mit érdemes tudni a prolaktin-túltermelésről és a prolaktinhiányról?

A prolaktin-túltermelés

Ha túl sok prolaktint termel a szervezeted, az nehezíti a teherbeesést, mert a túl sok tejtermelő hormon gátolja a peteérést, a megtermékenyült petesejt beágyazódását. A tejtermelő hormon szintje magasabb lehet akkor is, ha az agyalapi mirigy begyullad, megnagyobbodik egy jóindulatú daganat miatt. Ilyenkor a megnagyobbodott mirigy nagyon sok prolaktint termel, a tej csorogni kezd a nő (sőt, akár egy férfi) melleiből is.
A prolaktin-túltermelés további okai:
- stressz
- kábítószer- vagy/és túlzott alkoholfogyasztás
- antitepresszánsok, fogamzásgátlók szedése
- PCOS (policisztás ovárium szindróma)

A prolaktinhiány

A prolaktinhiányt az agyalapi mirigy sérülése okozza, ez sok esetben csak akkor derül ki, amikor az édesanya képtelen szoptatni vagy nagyon kevés a teje. Ha túl kevés prolaktint termelt a szervezeted, akkor a kisbabád születése után a szoptatásnál jelentkezhet a probléma: nem fogsz tudni elegendő tejet termeli a számára. De nemcsak a nőket befolyásolja a prolaktin: a prolaktint az agyalapi mirigy termeli, ha ez valamiért megsérül (például fejsérülés következtében), akkor a prolaktinszint lecsökken, ami férfiaknál libidócsökkenést, és bár nagyon ritkán, de akár impotenciát is okozhat.
A szervezet prolaktin szintjét vérvétellel lehet megállapítani, illetve az agyalapi mirigy MRI-s vagy CT-s vizsgálatával.

Kezelés

A prolaktin-túltermelést az agyalapi mirigy jóindulatú megnagyobbodásakor gyógyszeresen kezelik, a gyógyszer segítségével csökken a mirigy mérete és a tejtermelő hormon szintje. Ha az agyalapi mirigy azonban túl nagy, akkor akár műtétre is szükség lehet. Ez elengedhetetlen, mivel az agyalapi mirigy a látóideg mögött található, és ha túlságosan meg van nagyobbodva, nyomni kezdi a látóideget, ami akár vaksághoz is vezethet. A kezelés után a panaszok megszűnnek, a teherbeesés esélye rendeződik.
A prolakinthiányt kezelni, ezt a hormont pótolni nem lehetséges.
Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék