Teherbeesés

A petefészek elégtelenség nem egyenlő a klimaxszal

A petefészek elégtelenség gyakran áll a meddőség hátterében, és egyre több nőt érint napjainkban. Sokan úgy gondolják, egyet jelent a klimax-szal, ám valójában nem ugyanazon állapotról van szó.
2019. Május 28.
A petefészek elégtelenség nem egyenlő a klimax-szal

Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza a petefészek kimerülés okairól, kezeléséről, valamint az érintettek teherbeesési esélyeiről beszélt.

Mit jelent a petefészek elégtelenség?

A petefészek elégtelenségnek azt az állapotot nevezzük, amikor a petefészkek nem termelnek elegendő ösztrogént, nem működnek megfelelően, már 40 éves kor előtt. Ennek következtében nem keletkeznek jó minőségű petesejtek, nem megy végbe normál tüszőérés-és repedés, így a menstruáció el-elmaradozik, rendszertelenné válik. A női nem hormonok hiányában olyan szövődmények léphetnek fel, mint a korai öregedés, meddőség, csontritkulás.

Az állapot oka több minden lehet (pl. kromoszóma rendellenesség, kemo/sugárterápia, autoimmun betegségek, toxikus hatások) ám a leggyakrabban nem derül ki, mi is állhat a petefészek elégtelenség mögött.

A petefészek elégtelenség jelei

  • Menstruációs zavarok, anovulációs ciklusok
  • Meddőség
  • Hőhullámok
  • Éjszakai izzadás
  • Hangulatingadozások

Nem egyenlő a korai klimax-szal

Bár az ösztrogénhiány miatt a tünetek alapján azonos a (korai) menopauzával, ám két külön -bár igen hasonló- állapotról van szó. Lényeges különbség ugyanis a kettő között az, hogy a petefészek elégtelenség esetén lehetnek normál ciklusok, így bár kevés az esélye, de létrejöhet terhesség is. Ha valaki gyermeket szeretne, úgy leginkább IVF (lombik) során tud megvalósulni, mely során jelenős hormonpótlást kap az illető. (Bár bizonyos tanulmányok szerint DHEA kezeléssel megnő a spontán teherbeesés esélye)

Hogy lehet kezelni? Visszafordítható?

Első körben meg kell bizonyosodni arról, hogy petefészek elégtelenséggel állunk-e szemben. Ennek során laborvizsgálattal ellenőrizni szükséges az ösztrogén, progeszteron, LH, FSH szintjét (ez utóbbi mennyisége ekkor igen magas), valamint kromoszóma vizsgálatot kell végeztetni. Ezen kívül egyéb hormonális zavarok után kell kutatni, valamint általános nőgyógyászati és UH vizsgálat is szükséges- mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Amennyiben kiderül a kóros állapot, úgy a tünetek csökkentése és a szövődmények elkerülése érdekében érdemes pótolni a hiányzó ösztrogént, valamint a csontritkulás prevenciójaként Calciumot és D-vitamint kell alkalmazni. Visszafordítani bár nem lehet, ám javítani valamelyest lehet a hormontermelésen.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Nőgyógyászati Központ