Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A passzív dohányzás már a teherbeesés előtt is hat a babára

Szerző: Babaszoba.hu

2017. január 16.

Forrás: Medipress

A dohányfüst megváltoztatja a nők anyagcseréjét, károsítja a petesejteket és hatással van a magzat fejlődésére.

A passzív dohányzás is árt a babának


Számos bizonyíték van arra vonatkozólag, hogy azoknak a várandósoknak, akik dohányoznak, illetve rendszeresen dohányfüstöt lélegeznek be, nagyobb valószínűséggel születik gyermekük agykárosodással, mely később a tanulást és a viselkedést is befolyásolhatja. A Duke University kutatói most viszont felhívják a figyelmet arra, hogy már a fogantatás előtt is érdemes kerülni a dohányfüstöt, sőt mi több, az e-cigaretta használatát is.
Kutatásukban nőstény patkányokat dohányfüst kivonatnak tették ki három időszakban: a párzás előtt, korai vemhesség és késői terhesség alatt. Az utódok agyát serdülő- és felnőttkorban vizsgálva azt tapasztalták, hogy a dohányfüst a tanulásért és memóriáért felelős ún. kolinerg agyi áramköröket, valamint a hangulati- és érzelmi viselkedésért felelős ún. szerotoninerg áramköröket rombolta. Habár a károsodás mértéke a késő terhesség alatt történő behatáskor nagyobb volt, egyértelműen kimutathatóak voltak már a fogantatás előtti negatív hatások is.
"A felfedezésnek fontos egészségügyi következménye van. Megerősít abban, hogy mennyire fontos a passzív dohányzás kerülése nem csak terhesség alatt, hanem minden szülőképes korú nő számára, már a gyermekvállalás előtt." - mondta Dr. Slotkin, a Duke's Department Pharmacology &Cancer Biology professzora.
Mivel a hatásokért a dohányfüst nikotin tartalmát tartják felelősnek, veszélyt jelent az e-cigaretták használata is, ha azokat nikotintartalmú folyadékkal töltik fel. A nikotinmentes e-cigarettáról sem mondhatjuk ez alapján, hogy biztonságos, de a jelenlegi kutatás ezt nem vizsgálta.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék