Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A növényi fehérje megvédhet a korai menopauzától

Szerző: Babaszoba.hu

2017. július 18. | Frissítve: 2017. július 20.

Forrás: Medipress

Az University of Massachusetts Amherst és a Harvard T.H. Chan School of Public Health epidemiológusai által vezetett kutatás szerint a hosszútávon magas növényi eredetű fehérjebevitel védhet a korai menopauzával szemben.

A növényi fehérje megvédhet a korai menopauzától

Így kitolhatja a reproduktív képesség idejét. A növényi eredetű fehérjék közé többek között a teljes kiőrlésű gabona, a szója és a tofu tartozik.
A barna kenyér és tészta, illetve a reggeli müzlik csökkentették a korai menopauza kockázatát, miközben állati eredetű fehérje fogyasztásakor nem figyeltek meg hasonló összefüggést. "Az étrendben található növényi eredetű fehérjék és a petefészek működése közti kapcsolat megértése segíthet a nőkön, és egészségügyi problémájukon" - írja a kutatás első szerzője, Maegan Boutot, és a konzulense, Elizabeth Bertone-Johnson professzor. A részleteket az American Journal of Epidemiology online kiadásában olvashatjuk.
A korai menopauza, amikor is a petefészkek működése 45 éves kor előtt áll le, a nők körülbelül 10%-át érinti, s növeli a szív- és érrendszeri megbetegedés, a csontritkulás és a korai mentális hanyatlás kockázatát. Korábbi tanulmányokban már vizsgálták a fehérjebevitel és a menopauza megjelenése közti összefüggést, ám a kutatók ismerete szerint ez az első, mely kifejezetten a korai menopauzát vizsgálja.
A tanulmányban az étrend és a korai menopauza közti kapcsolatra szerettek volna fényt deríteni a Nurses' Health Study II (NHS2) résztvevői között, mely már 1989 óta folyamatban lévő prospektív tanulmány 116,000 női résztvevővel, akiknek életkora 25-42 év között mozog. A nőknek nyilatkozniuk kellett 131 ételről, italról és táplálékkiegészítőről, hogy az elmúlt évben milyen gyakran fogyasztották azokat.
Az eredmények szerint 16%-kal alacsonyabbnak bizonyult a korai menopauza valószínűsége azoknál a nőknél, akik a napi kalóriamennyiség 6,5%-át növényi fehérjékkel fedezték azokhoz képest, akik mindössze 4%-át. Egy 2000 kcal-ás étrenden lévő nőnél ez 3-4 adag a korábban felsorolt, növényi fehérjében gazdag ételekből, azaz körülbelül 32,5 gramm. A kutatók figyelembe vették az egyéb, esetlegesen befolyásoló tényezőket, így az életkort, a dohányzási státuszt és többek között a BMI-t is.
A kutatók szerint még több prospektív kutatás készítése lenne szükséges az eredmények alátámasztáshoz, többek között a szója és a nem szója alapú étrend összehasonlításának vizsgálatához is.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék