Teherbeesés

A meddőségi eljárások – ezek a legfontosabb jogszabályi változások 

2019 végén jelentette be a kormány, hogy drasztikusan belenyúl a meddőségi ellátásba, és ingyenessé teszi a kezeléseket, szűrővizsgálatokat és gyógyszereket. Megnéztük, milyen változások történtek azóta.
2022. Június 06.
Meddőségi eljárások: ezek a legfontosabb jogszabályi változások   Fotó: istock 

Bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre, de nagyjából 150-200 ezerre tehető azoknak a pároknak a száma, akik egyelőre hiába várnak gyermekáldásra. Számukra jelenthetnek megoldást a meddőségi kezelések, amelyek évente 3-4 ezer gyermek megszületését segítik elő Magyarországon.

A Humán Reprodukciós Nemzeti Program

2022-re mintegy 4000 újszülött világrajövetelét prognosztizálta dr. Kásler Miklós, azoknak az intézkedéseknek köszönhetően, melyekről először 2019 decemberében számolt be egy sajtótájékoztató keretében.

A miniszter által emlegetett, nemzetstratégiai jelentőségűnek nevezett Humán Reprodukciós Nemzeti Program célkitűzése, hogy minél szélesebb körben legyenek elérhetőek az állam által támogatott meddőségi eljárások. A kormány mindig is nagy hangsúlyt fektetett a demográfiai kérdésekre, ezért is támogatja határozottan a meddőségi kezeléseket, és ezért merült fel ezek egységesítésének terve is, élén a Nemzeti Humán Reprodukciós Intézettel – hangsúlyozta korábban az emberi erőforrások minisztere.

A meghirdetett program részeként 2021 februárjában megalakult a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium is, melynek célja a terméketlenség globális okainak feltárása, a reprodukció hatékony befolyásolása.

Hol lehetett igénybe venni meddőségi kezeléseket korábban?

2019 előtt hármas struktúrában működtek a meddőségi kezeléseket végző intézmények – árulta el 2021 októberi, sajtónyilvánosság előtt zajló tájékoztatójában dr. Vass Zoltán, a Reprosys Termékenységi Központ centrumvezető főorvosa (az előadás megtekinthető ITT).

Ezek a következők voltak:

  1. Állami tulajdonú, állami finanszírozással működő intézetek (pl. egyetemi klinikák AR részlegei, Budai Meddőségi Centrum)
  2. Magántulajdonú intézmények, TB-támogatott kezeléssel (pl. Kaáli Intézetek)
  3. Klasszikus magántulajdonú, magánfinanszírozásban működő intézmények (pl. Róbert Károly Meddőségi Centrum, Versys Clinics, Reprosys Termékenységi Központ)

Ebbe a struktúrába nyúlt bele 2021 nyarán a kormány a CI. salátatörvénnyel, ami két ponton módosította az 1997-es egészségügyi törvényt.

Milyen változások történtek a meddőségi kezelésekben?

A változások értelmében 2021. szeptember 30-tól csak az állam tulajdonában, illetve állami felügyelet alatt álló intézmények végezhetnek reprodukciós eljárásokat, és azok az egészségügyi szolgáltatók, amelyek nem felelnek meg ennek a kritériumnak 2022. június 30-án elveszítik működési engedélyüket.

Az átalakítás első lépéseként az állam 2019 decemberében megvásárolta a magán tulajdonú, TB finanszírozott intézeteket, az állami tulajdonosi joggyakorló pedig az Állami Egészségügyi Ellátó Központi (ÁEEK) lett 2022 végéig.

Ekkor a következő intézetek kerülnek állami irányítás alá: 

  • a budapesti Forgács Intézet Egészségügyi és Szolgálató Kft.
  • a budapesti Kaáli Ambuláns Nőgyógyászati Intézet Kft.
  • a budapesti Várandós Egészségügyi Szolgáltató Kft.
  • a budapesti Sterilitas Egészségügyi Ellátó Kft.
  • a szegedi Kaáli REK Reprodukciós Központ Kft.
  • a tapolcai Pannon Reprodukciós Intézet Egészségügyi és Szolgáltató Kft.

A megmaradt három magánfinanszírozású intézmény egy későbbi törvénymódosítás jóvoltából, felajánlhatta magát az államnak megvásárlásra, ám ezek közül csak a TritonLife Róbert Magánkórház (korábban: Róbert Károly Meddőségi Centrum) került állami tulajdonba. A Reprosys és a Versys meddőségi magánklinikákat a kormány indoklás nélkül elutasította, így 2022. június 30-án be kell fejezniük tevékenységüket.

Olcsóbb, gyorsabb, jobb?

A kormány 2020 januárjától 100 százalékos támogatottságot ígért a gyógyszeres kezelésekhez, 2020 július 1-jétől pedig a meddőségi diagnosztika költségek teljes átvállalását garantálta.

A beharangozás ellenére azonban, mégsem lettek ingyenesek 2020 elején ezek a gyógyszerek – mutatott rá cikkében dr. Kunetz Zsombor MBA egészségügyi elemző és -szakértő. A legtöbb helyen fél évet csúszott a gyógyszerek ingyenessé válása, a meddőségi centrumok várólistái pedig hirtelen nagyon hosszúak lettek. Ez utóbbin – ahogy a meddőségi fórumokon is olvasható visszajelzéseiből kiderült – oly módon igyekeztek enyhíteni a központok, hogy csak pár hónapot nyitottak meg időpontfoglalásra. Vagyis egyelőre úgy tűnik, hogy hiába bőkezű az állami finanszírozás, ha a kezelésekhez való hozzáférés szűkös.

Milyen problémák adódhatnak az új rendszerben?

Az elfogadott törvényjavaslat módosítása szerint a megmaradt, és a nyáron engedélyüket vesztő magánszolgáltatóknak át kell adniuk az intézményeket a náluk tárolt ivarsejtekkel, embriókkal, folyamatban lévő reprodukciós eljárásokkal együtt – némi kártalanításért cserébe. Dr. Vass Zoltán azt is kiemelte előadásában, hogy ez az átadás-átvétel azonban cseppet sem zökkenőmentes.

A fagyasztva tárolt embriók kérdése

Különösen aggályos a fagyasztva tárolt embriók átszállításával kapcsolatos kérdések ügye, hiszen – ahogy Lantos Gabriella egészségügyi szakértő, a budapesti Károly Róbert Magánkórház volt igazgatója fogalmazott – ezekről az embriókról csak a családok rendelkezhetnek, nem veheti el őket az állam, a meddőségi központok pedig az ő beleegyezésük  nélkül semmit nem csinálhatnak velük.

A Reprosys weboldalán 2022 májusában még az az információ fogadja a látogatókat, hogy bár az államnak 2021. szeptember 30-ig ki kellett volna jelölnie azt a szolgáltatót, aki átveszi az ügyeket és a későbbi reprodukciós eljárás céljából fagyasztva tárolt embriókat, ez azonban nem történt meg. Emiatt azt javasolják pácienseiknek, hogy tájékozódjanak, mely intézetek tudják biztosítani a további kezeléseket, illetve annak keretében, hol tudnak embrióletét szolgáltatást igénybe venni.

Sok lehetőség nincs.

Vagy marad a jelenleg zsúfolt, hosszú várólistás hazai rendszer (ami nem ideális azoknak, akik a koruk miatt már eleve kényszerhelyzetben vannak; vagy kimerítették az 5 állami ingyenes kezelést), vagy külföldön próbálkozhatnak a meddő párok.

Külföldi kitérők

A meddőségi csoportokban megosztott tapasztalatok alapján úgy tűnik, sokak számára jelenthetnek esélyt a csehországi fizetős meddőségi klinikák, ahol a hazai előkészületeket követően beültetésre is ki lehet utazni. Itt egyébként a petesejt donáció mellett arra is van lehetőség, hogy a lefagyasztott embriókat és ivarsejteket díjmentes átszállítsák és kriobankban elhelyezhessék.

Üröm az örömben, hogy a csehországi törvények sajnos nem teszik lehetővé az egyedülálló nők meddőségi kezelését.

Szakmai és finanszírozási problémák

A meddőségi kezelések kapacitásbővítésének egyik legingatagabb pontja a szakmai tudás hiánya lehet a szakértők szerint. Az az évek alatt felhalmozott extra tudás ugyanis, amivel a magánintézetek rendelkeztek, nem biztos, hogy az állami rendszerben is elérhető lesz, és a szervezett szakmai képzés hiánya is problémát jelenthet – hangsúlyozta dr. Vass Zoltán a már említett előadásában. Egy minőségi centrumban sok szakember munkájára lehet szükség (biológus, hepatológus, endokrinológus, urológus), akik esetében nagy jelentősége van a sok évnyi tapasztalatnak és tudásnak.

Emellett a finanszírozással kapcsolatban is bőven akadnak még kérdőjelek. Továbbra is kérdéses például, hogy a jelenlegi rendszeren akarnak-e majd változtatni? Marad-e a jelenleg ingyenes, újrakezdhető 5 ciklus? És vajon mire számíthatnak majd az egyedülálló nők?

Bizalmi kérdések

A meddőségi eljárások államosításával óhatatlanul adódik az a dilemma is, hogy el tudják-e nyerni azoknak a pácienseknek a bizalmát, akik egészségügyi problémáikkal eddig is inkább a magánszektorhoz fordultak. Ahogy egy 2018-as elemzésből kiderül,  a magyar betegek 60 százaléka a tb-járulékfizetés mellett magánszolgáltatókhoz fordul, ha egészségügyi gondjai adódnak.

Ennek hátterében gyakran az állami ellátással kapcsolatos bizalomvesztés áll, és a többség elsősorban az időfaktor (gyorsabb ellátás) miatt választ magánorvost. A meddőségi fórumokon olvasható, korábbi – állami intézményekben szerzett – tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy gyakran futószalagszerű és személytelen volt az ellátás.

Adminisztrációs kötelezettségek

A meddőségi eljárásokkal kapcsolatos törvénymódosításból az is nyilvánvaló vált, hogy újabb adminisztrációs kötelezettségekhez kötik a kezelések igénybevételét, ami vélhetően még hosszadalmasabbá teszi az egész procedúrát. Egy meddőségi kezelés során pedig épp az idő az egyik legnagyobb ellenség.

Mi várható 2022-ben?

Amit biztosan tudunk:

  • A még megmaradt két magán meddőségi centrumnak 2022. június 30-án be kell fejeznie a tevékenységét.
  • A vonatkozó kormányrendelet szerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ csak 2022. december 31-ig gyakorolja a tulajdonosi jogokat az átvett intézmények felett. Az, hogy mi lesz ezek későbbi sorsa, továbbra is rejtély.
  • Kapcsolódó cikk: A meddőségi kezelés lépései