Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A meddőség elleni harcba már a nemzeti bank is beszáll

Szerző: Babaszoba.hu

2019. december 10.

Forrás: MedicalOnline

A jegybank 330 pontos versenyképességi programja kiemelt figyelmet fordítana a gyermekvállalást akadályozó betegségek megelőzésére, kezelésére.

A meddőség elleni harcba már a nemzeti bank is beszáll (fotó: iStock)
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma bővíteni kívánja a meddőséget megelőző intézkedéseket, beleértve a férfiak meddőségének megelőzését és kezelését. Az erről szóló szakmai program még kidolgozás alatt van - írja a medicalonline.hu a Magyar Hírlap nyomán. A jegybank februárban publikált, 330 pontos versenyképességi programja pedig kiemelt figyelmet fordítana a gyermekvállalást akadályozó tényezők megelőzésére és kezelésére.
Minden ötödik magyar pár küzd meddőséggel, a probléma egyre nagyobb a férfiak körében. Idén kétmilliárd forinttal több jutott meddőségi kezelésekre, kibővítették a társadalombiztosítás által finanszírozott lombikprogram-eljárások számát, növelték a gyógyszertámogatást, több kórházban is zajlik ilyen célú fejlesztés.
A kormány kiemelt célja, hogy támogassa a magyar párok gyermekvállalását, ezért a tárca bővítené a meddőséget megelőző intézkedéseket, beleértve a férfiak meddőségének megelőzését és kezelését. Az erről szóló szakmai program még kidolgozás alatt van.
"Méltatlan hozzánk, hogy orvosaink és közösségi vezetőink zöme érzéketlen, sőt tudatlan a gyermekre vágyó nők gondjainak megoldásában. Az inzulinrezisztencia, a hormonzavarok, a lombikhoz való anyagi hozzáférés, a huszonévesek saját petesejtjeinek tárolása a nehezebb, harmincas éveikre, a petesejt-donáció és a többi vagy tilos vagy tűrt, de drága eljárás miért ne lehetne támogatott és mindenki számára hozzáférhető?" - tette fel a kérdést a közelmúltban Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Novekedes.hu oldalon.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék