Teherbeesés

A koronavírus-fertőzés átmenetileg csökkentheti a férfiak nemzőképességét

Az oltás semmilyen negatív hatással nincs a termékenységre, azonban a koronavírus-fertőzés átmenetileg csökkentheti a férfiak nemzőképességét.
2022. Január 31.
A koronavírus-fertőzés átmenetileg csökkentheti a férfiak nemzőképességét (fotó: Getty Images)

Még január 18-án az Európai Gyógyszerügynökség közleményt adott ki arról, hogy koronavírus elleni mRNS-vakcinák nem okoznak szövődményeket a várandós anyáknál és a születendő csecsemőknél, az oltóanyagok biztonsággal alkalmazhatók terhesség alatt vagy a közeljövőben gyermeket vállaló nőknél is – adta hírül akkor a Telex.

A lap most a Semmelweis Egyetem beszámolójáról ír: nemrégiben az American Journal of Epidemiologyban megjelent nemzetközi kutatás szerint –  amely 2020. decemberétől 2021 novemberéig tartott, 2126 amerikai, illetve kanadai nő részvételével -, a koronavírus elleni védőoltás felvétele egyik partner esetében sem okoz érzékelhető változást a termékenységben, magyarán a koronavírus elleni oltás nem rontja a fogamzás esélyeit.

A kutatásból az is kiderült, hogy nőknél a covid fertőzés sem rontotta érdemben a termékenységet, a férfiaknál azonban átmeneti csökkenés jelentkezett, de ez is maximum pár hónapig tart.

Dr. Ács Nándor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója és Dr. Bánhidy Ferenc igazgatóhelyettes, a Semmelweis Egyetem általános rektorhelyettese azt is hangsúlyozta, hogy: “A hazai és nemzetközi irányelvek eddig is egyértelműen javasolták az oltás beadatását a várandósságot tervezőknek, és a gyakorlatban is eszerint jártunk el eddig is.”

Dr. Bánhidy Ferenc hozzátette, hogy itthon a harmadik és második trimeszterben javasolják a vírus elleni oltást, ekkor az emlékeztető oltásnak sincs akadálya az mRNS alapú vakcinákkal. Az első trimeszterben általánosságban minden gyógyszeres terápiát kerülnek, így az oltást is, de például az USA-ban ekkor is ajánlják a COVID-19 vakcinát.

Dr. Ács Nándor a vizsgálat fontos megállapításának tartja, hogy míg az oltás nem érinti károsan a termékenységet egyik nem esetében sem, az átvészelt Covid-19 betegségnek kifejezetten káros hatása van a férfiak nemzőképességére. Ezt a gyakorlatban a hazai andrológusok is észlelték már – tette hozzá. Dr. Ács Nándor azt is elmondta, hogy az édesanya beoltása a magzatnak is védettséget tud biztosítani, mivel az anyai szervezetben megjelenő antitestek kimutathatók a köldökzsinórból és méhlepényből is, így átjutnak a magzatba is.

A mesterséges megtermékenyítés előtt állóknak is kifejezetten javasolt a védőoltás – mondta Dr. Bánhidy Ferenc. Nem szükséges az oltás után szünetet tartani a lombik kezelés megkezdése előtt. Az oltás kérdése azért is nagyon fontos, mert a terhes nőknél súlyosabb szövődményeket okozhat a Covid-19 fertőzés, vagy nagyobb eséllyel alakulhatnak ki szövődmények a nemzetközi és a saját klinika tapasztalatok szerint is. Dr. Bánhidy Ferenc szerint a legveszélyesebb ebből a szempontból a delta variáns, ami képes lerontani az édesanya tüdőkapacitását, és képes megtámadni a méhlepény szöveteit is, ami a magzat halálához vezethet.

Forrás: Telex.hu