Teherbeesés

A gyereked vagy a társad életét mentenéd meg?

Egy kutatás azt vizsgálta, hogy kinek az életét mentenék meg az emberek: a gyerekükét vagy a társukét.
2019. Április 10.
A gyereked vagy a társad életét mentenéd meg?

Carlos Hernández pszichológus, a Jaume I Egyetem munkatársának kutatása arról készült, hogy vészhelyzetben, amikor csak egy embert tudunk megmenteni, kit választanánk: a gyerekünket vagy a társunkat. 197 főiskolásnak (92 nő, 105 férfi) tett fel a pszichológus ilyen és ehhez hasonló kérdéseket: Otthon vagy a 25 éves társaddal és az 1 éves gyermekeddel. Hirtelen tűz üt ki a házban, de csak arra van időd és lehetőséged, hogy az egyiküket juttasd ki az épületből. Tudjuk, hogy ez egy nagyon nehéz döntés, de csak az egyiküket mentheted meg. Melyiküket választanád?

A hipotézis Kundera Halhatatlanság c. regényében elhangzó mondata volt (miszerint minden anya a gyerekét részesíti előnyben a férjével szemben), de hogy ne lehessen könnyen rájönni a feltételezésre a vizsgálat 24 kérdést tartalmazott. Nem minden esetben a gyerek-társ függvényre kérdeztek rá, volt gyerekük-testvérük, testvér-unokatestvér párosítás is. A szereplők nemére nem tettek utalást, de a hozzátartozók életkorát variálták. A társ az egyik kérdésben 25, a másikban 40 éves volt; a gyermek 1, illetve 6; a testvér 25,45; az unokatestvér pedig 15-35 – írja a divany.hu a kutatásról.

A kutatás eredménye szerint a válaszadók legtöbbje a gyereke életét mentené meg, akár a társhoz, akár a testvérhez képest is. Sokkal több férfi mentené meg a társa életét, mint amennyi nő: a férfiak 18, a nők 5 százaléka döntene a társa mellett. Az emberek döntő többsége a testvérét mentené meg az unokatestvére helyett. Ha a partner 25 éves, akkor sokkal inkább őt mentenék meg a férfiak és a nők is, mintha a társ 40 éves. Ez különösen a férfiakra jellemző válasz volt.

A kutatás vezetője szerint a nők 95 százaléka a gyerekét választaná egy ilyen élet-halál helyzetben, mint a társukat és ez szerintük annak tudható be, hogy a nők az első számú gondozók, az anyák jobban ragaszkodnak a gyerekeikhez. A divany.hu azonban felhívja arra a figyelmet, hogy ez a magyarázat nem túl meglepő, hiszen évszázadok óta a nők első számú feladatának és felelősségének tekinti a gyermeknevelést, és ezt az elvárást közvetíti csecsemőkortól kezdve a nők felé, akiknek a helyét hagyományosan a tűzhely mellett jelöli ki. Az idézett eredmények inkább csak azt jelzik: a társadalmi elvárások belsővé tétele sikeresen megtörtént, a nők elsajátították azt, amire egész életükben nevelték őket.

A fiatalabb társ melletti döntést a tanulmány evolúciós okokkal magyarázza: a 25 éves – még szaporodásra alkalmas életkorban lévő nő – értékesebb, mint a 40 éves társ. Hogy ez mennyiben lehet igaz, azt a divany igyekszik árnyalni, azt írják: “A férfiak és a nők öregedéséről szóló eltérő hiedelmeket társadalmi folyamatok alakítják, amelyek visszavezethetők a nemek között meglévő hatalmi egyenlőtlenségekre. A nők legfőbb értékét a fennálló szexista nézetek szerint a fiatalos szépség és az anyaságra való képesség adja. Az idő előrehaladtával mindkettő apadni fog, míg a középkorúság sok férfi életében az anyagi-gazdasági megerősödés időszaka.”

A kutatással kapcsolatban azért nem árt megjegyezni, hogy nagyon alacsony volt a résztvevők száma, akik egyébként mind fiatal, középosztálybeli spanyol főiskolások voltak. Előfordulhat, hogy más életkorú, más társadalmi státuszú, más kultúrájú személyek máshogy válaszoltak voltak.

Forrás: divany.hu