Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A folsavszintre már a fogantatás előtt érdemes odafigyelni

Szerző: Babaszoba.hu

2017. január 25.

Forrás: Medipress

Az érvényben lévő ajánlás szerint a termékeny időszakban lévő, babát tervező nőknek napi 0,4 -0,8 mg folsavbevitel javasolt. Mivel az idegcső-záródási rendellenességek a terhesség legelején alakulnak ki, már a terhesség előtt ügyelni kell a folsavszintre.

A folsavszintre már a fogantatás előtt érdemes odafigyelni

Az Amerikai Egyesült Államokban körülbelül 1200 terhességben fordul elő agy - és koponyahiány (anencephalia), illetve 1500 baba születik nyitott gerinccsatornával (spina bifida) évente. Ezek a rendkívül súlyos központi idegrendszeri fejlődési zavarok 70%-ban megelőzhetők, a terhes nők terhesség alatti megfelelő folsavbevitelével.
Annak ellenére, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a gabonafélékből készült termékek már mind folsavval dúsítottak, a Texasi Egyetem Egészségtudományi Központja által napokban publikált felmérés szerint még mindig rengeteg nőnek alacsony a folsavszintje.
A U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) által 2009-ben kiadott ajánlás szerint a termékeny korban levő, kisbabát tervező nőknek napi 0,4 -0,8 mg folsavbevitel javasolt. Azt figyelembe véve, hogy az idegcső-záródási rendellenességek a fogantatást követő első pár hétben fejlődnek ki, fontos, hogy a nők már a terhességet megelőzően is megfelelő folsavszinttel rendelkezzenek, és tekintetbe véve, hogy Amerikában a babát váró nők körülbelül fele nem tervezetten esett teherbe, az USPSTF vitaminszedésre vonatkozó ajánlása az összes fertilis korban levő nőre kiterjed, nem csak a teherbe esni vágyókra.
Bár az USPSTF általi ajánlás már 2009 óta változatlan, a nőknek még mindig csak egy igen alacsony százaléka követi ezt, ráadásul a terhes nőknek is csak kevesebb, mint fele szedi az ajánlott folsavmennyiséget. Ennek az aránynak a csökkentése érdekében az FDA (Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerengedélyezési Hivatal) indítványozta, hogy 2016-tól engedélyezett legyen a kukoricalisztből készült termékek folsavval való dúsítása is, mint pl: tortilla, taco, tortilla csipsz vagy tamale.
Ezekkel a termékekkel pedig különösen a hispán származású nőket kívánják megcélozni, nekik ugyanis általánosságban alacsonyabb a folsavszintjük és ennek köszönhetően sokkal gyakoribb születendő gyermekeik között az idegcső-záródási rendellenességek előfordulása is.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék