Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A főállású anyaság lesz a demográfiai nagy dobás?

Szerző: Babaszoba.hu

2019. január 30.

Forrás: HVG.hu

Lehetséges, hogy a demográfiai problémákra a főállású anyasággal operálna a kormány? A hvg.hu szerint elképzelhető.

A főállású anyaság lesz a demográfiai megoldás?
Orbán Viktor a Kossuth rádiónak azt mondta, hogy egy új családtámogatási eszköz bejelentése is megtörténhet a közeljövőben. Nem lehetetlen egy nagy erejű, eddig ismeretlen új elem bevezetése. Ezt meg fogjuk oldani" - mondta.
Hogy mi lehet ez az új elem, annak próbált utánajárni a hvg.hu. A konzultációban a főállású anyaságra is rákérdeztek, e szerint a válaszadók 93,7 százaléka támogatná azt. De a lap szerint egyéb jelek is utalnak arra, hogy ez az új elem a főállású anyaság lehet. A Magyar Időkben jelent meg Benda József társadalomkutató A főállású anyaság feltételei című cikke arról, hogy milyen megoldásokat dolgozott ki az Összefogás a Gyermek- és Családbarát Magyarországért Szakértői Műhely a népességfogyás megállítására.
A cikkben azt írja, hogy a gyereknevelés a nők és férfiak jelentős részének az önmegvalósítás forrása lehet, és akik ezt vállalják, azokat szerinte kiemelt támogatás illeti meg. Benda József a hvg.hu-nak elmondta, hogy a hivatásos szülőség munkaviszonyt jelentene azoknak, akik úgy döntenek, hogy egy harmadik gyereket is vállalnak, vagy ennél többet. Ők - szükség esetén egy családi életre nevelés típusú képzés elvégzése után - fizetést kapnának azért, hogy otthon maradjanak a gyerekekkel. Ez bármelyik szülő lehetne.
Benda azt is elmondta a lapnak, hogy részletes számításokat is végeztek a főállású anyaság anyagi részéről, e szerint egy havi átlagkeresetet kellene kapnia a szülőnek, ez ma bruttó 355 ezer forint (nettó 236-244 ezer forint). Az elképzelés szerint ezt nem segélyként, hanem munkaviszonyként kapnák meg, igaz a szülők 25 százaléka dönthetné el, hogy ezt választja-e.
Benda szerint a szakértői anyagot eljuttatták az Emmihez, állítólag azok tárgyaltak is róla, de hivatalos visszajelzés nem volt.
Az Emmi a hvg.hu-val azt közölte, hogy Orbán Viktor a konzultációból levont tanulságokat, és az azokból fakadó döntéseket a február 10-i évértékelőn fogja a nyilvánosság elé tárni.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék