Teherbeesés

A cukorbetegség előszobája – IGT, IFG

Terheléses vércukorvizsgálatra készülsz? Vagy már végeztek nálad ilyet? Előfordulhat, hogy az eredményeid alapján a cukorbetegség előállapotában vagy. A részleteket dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa mondja el.
2018. Augusztus 17.
A cukorbetegség előszobája - IGT, IFG

Prediabétesz. Találkoztál már ezzel a kifejezéssel? A cukorbetegséget megelőző állapotnak három típusa van, és mindegyiknél nagyon fontos az időben elkezdett terápia. Az IGT csökkent glükóz tolerancia, az IFG emelkedett éhomi vércukorszint, valamint a két állapotnak az együttes megjelenése, az IGT és IFG. Az éhomi és a terhelés során mért vércukorérték kis mértékű emelkedése utalhat egyes cukorbetegségeket megelőző kórképekre – hangsúlyozza dr. Porochnavecz Marietta.

IGT

Az egészséges szénhidrát-anyagcsere és a cukorbetegség közötti állapot, amikor az éhgyomri vércukorszint még nem emelkedett meg jelentős mértékben (7mmol/l alatt van), viszont az étkezés utáni két órával mért vércukorszint 7,8 mmol/l és 11,1 mmol/l között van.

A vércukorterhelés során 75 gramm szőlőcukor elfogyasztása után mérik meg, hogy milyen mértékben emelkedett meg a vércukorszint. Amennyiben a terhelés során a vércukor értéke 2 óra múlva 7,8 mmol/l feletti értéket mutat, diabetológussal beszélheti meg a szükséges kezelést.

IFG

Az emelkedett éhomi vércukorszint (IFG) esetén is cukorbetegséget megelőző állapot áll fenn. Az éhgyomorra mért vércukorszint már meghaladja a normál értéket és 6,1 mmol/l-t, de még nem lépi át a 7 mmol/l-t. Az IFG igazolására éhomi vércukorszint mérést végeznek, és vércukorterhelés (OGTT, 2 órás érték) is szükséges.

IFG és IGT

Együttes fennállásáról akkor beszélünk, ha az éhhomi vércukor 6,1-7,0 mmol/l között van, és a vércukor terhelés során a 2 órás érték 7,8 és 11,1 mmol/l között mozog.

Miért fontos a korai felismerés?

A helytelen életmód, így az egészségtelen táplálkozás és a mozgáshiány oda vezethet, hogy gyakori a hasi vagy centrális elhízás, és kialakul a 2-es típusú diabétesz, amely súlyos szövődményekkel járhat.

Azért fontos a szénhidrát-anyagcserezavar felismerése már prediabéteszben, illetve annak kezelése, mert már ilyenkor megjelenhetnek szövődmények. A magas, kezeletlen vércukorszint károsítja a létfontosságú szerveket (szív, vérerek, idegek, szem, vese).

A cukorbetegségbe történő átmenet gyakorisága nagyobb idősek, túlsúllyal rendelkezők esetében, valamint azoknál, akik további hajlamosító tényezővel (családi előfordulás, hipertónia, dyslipidaemia társulása) rendelkeznek – tette hozzá a diabetológus.

Forrás: Cukorbetegközpont

Kapcsolódó cikkek:

Forrás: Cukorbeteg Központ