Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

9 dolog, ami káros hatással lehet a spermiumokra

Szerző: Jaksa Petra

2017. június 23. | Frissítve: 2020. július 23.

Forrás: babaszoba.hu

Hajlamosak vagyunk a fogantatás sikerességéért elsősorban a nőket felelőssé tenni, pedig a spermiumok egészsége pont ugyanakkora szerepet játszik a folyamatban.

Sok dolog befolyásolja a férfiak termékenységét


Íme a legfontosabb tényezők, amik negatívan befolyásolhatják a férfiak termékenységét.
1. Stressz
A stressz nemcsak a sperma koncentrációját csökkenti, de a kis úszóbajnokok formáját, méretét és mozgékonyságát is kedvezőtlenül befolyásolhatja.
2. Túlzott alkoholfogyasztás
Természetesen az, hogy mit nevezünk túl soknak, relatív, de egy biztos: a stresszhez hasonlóan a túlzásba vitt alkoholfogyasztás csökkenti az egészséges formájú és méretű spermiumok számát.
3. Dohányzás
Amellett, hogy a dohányzás számos egészségügyi kockázattal jár, a sperma proteintartalmát is károsítja. A nők és a férfiak termékenységére egyaránt negatív hatással van és a vetélés kockázatát is növeli.
4. Drogok
A marihuána (és minden más drog is) összezavarja a férfiak hormonháztartását. Csökkenti a szervezet tesztoszteronszintjét és egy amerikai tanulmány szerint megváltoztatja a spermiumok alakját, valamint túl gyors munkára ösztönzi őket, amiért végül nem érnek célba.
5. Szélsőséges hőmérséklet
Ha csak egyetlen közös dolog van a kismamákban és spermiumokban (a babát leszámítva), akkor az az, hogy mindannyian nagyon érzékenyek a hőmérsékletváltozásra. A spermiumok felszínének akár csak egy enyhe hőmérsékletnövekedése is az elhalásukat okozhatja. A forró fürdő, a gőz, a szauna, de akár a fűtött kocsiülés is negatívan befolyásolhatja a termelődésüket.
6. Egészségtelen táplálkozás
Egyes kutatások szerint a feldolgozott húsok, mások szerint a C-vitaminban és cinkben szegény táplálkozás okozhat terméketlenséget a férfiaknál. Együnk egészségesen, és mindenki jól jár.
7. Testsúly
A túlsúlyosság és a túlzott soványság egyaránt kedvezőtlenül hat a férfiak megtermékenyítő képességére.
8. Kezeletlen fertőzések vagy más krónikus betegségek
A szexuális úton terjedő betegségek, amennyiben nem kezelik őket, maradandóan károsíthatják a szaporító szervrendszert, míg más fertőzések (pl. a mumpsz, húgyúti fertőzések) szintén negatív hatással lehetnek a termékenységre.
9. Túlzott koffeinfogyasztás
Egy nemrég közzétett kutatás szerint azok a nők és férfiak, akik a terhesség előtt naponta három vagy több koffeines italt fogyasztottak, a kétszeresére növelték a korai vetélés kockázatát.
Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék