Teherbeesés

8 étel, amely növeli a férfiak termékenységét

Mutatjuk melyek azok az ételek, amelyek jótékonyan hatnak a férfi termékenységre és azokat is megmutatjuk, amelyeket érdemes elkerülni, ha babát szeretnétek.
2020. Augusztus 27.
8 étel, amely növeli a férfiak termékenységét (fotó: Getty Images)

A táplálkozás és a helyes étrend nélkülözhetetlen tényezői a teherbeesésnek, de nemcsak a nőknél, hanem bizony a férfiaknál sem mindegy mit esznek. Egyes élelmiszerek növelhetik a spermiumok minőségét és mennyiségét, míg mások éppen fordítva, károsíthatják azokat.

Íme, 8 szuperétel, amelyeket rendszeresen érdemes a férfiaknak akkor fogyasztaniuk, ha babát terveztek.

1. Osztriga + tökmag

Mindkettőnek nagyon magas a cinktartalma, ami növelheti a tesztoszteront, a spermiumok mozgékonyságát és a spermaszámot.

2. Narancs

A narancs sok C-vitamint tartalmaz, és tanulmányok bebizonyították, hogy a sok C-vitamin javítja a spermiumok mozgékonyságát, számát és alakját. C-vitamint tartalmazó ételek még: paradicsom, brokkoli, kelbimbó, káposzta.

3. Sötét, leveles zöldségek

A spenótban, a kelbimbóban, római salátában és a spárgában található folát (más néven B-vitamin) elősegítheti az erős, egészséges spermiumokat.

4. Étcsokoládé

Az étcsokoládé arginint tartalmaz, ami egy olyan aminosav, amely javíthatja a spermiumok mennyiségét és minőségét.

5. Lazac + szardínia

A halakban és a tenger gyümölcseiben található omega-3 zsírsavak – különösen a lazac, a makréla, a tonhal, a hering és a szardínia – javítják a spermiumok minőségét és mennyiségét.

6. Gránátalma juice

A gránátalma juice antioxidánsai növelik a tesztoszteron szintet.

7. Paradió (más néven brazil dió)

A brazil dióban található szelén hozzájárulhat a spermiumok számának növekedéséhez, a sperma alakjának és a sperma motilitásának (azaz mozgékonyságának) növeléséhez.

8. Víz

Ne feledkezzünk meg a folyadékfogyasztásról sem: a megfelelően hidratált állapot fenntartása is jótékonyan hat a férfiak termékenységére.

És miközben ezeket az egészséges, szuper ételeket hozzáadjátok az étrendetekhez, tudatában kell lennie annak is, hogy vannak olyan ételek, amelyeket jobb kerülni, ha a babát terveztek.

Íme, 5 élelmiszer, amelyet a férfiaknak csökkenteni kell vagy teljesen el kell felejteniük családtervezési szempontból.

1. Gyorsfagyasztott ételek

Sokan szeretik, a gyorsfagyasztott és pillanatok alatt elkészíthető, megsüthető ételeket, mint a sültkrumpli, halrudacska, rántott sajt, stb. Ezek az ételek azonban egyáltalán nem egészségesek és csökkenthetik a spermiumok minőségét.

2. Teljes zsírtartalmú tejtermékek

A teljes zsírtartalmú tejtermékek ösztrogént tartalmaznak és csökkenthetik az spermiumok minőségét. Helyette ajánlott mandula- vagy szójatejet fogyasztani.

3. Feldolgozott húsok

A feldolgozott húsok (szalonna, sonka, kolbász, virsli, húskonzerv) csökkenthetik a spermiumok számát.

4. Koffein

Kutatások szerint van kapcsolat a koffeinfogyasztás, a fogamzás és korai vetélés között.

5. Alkohol

Heti egy-két alkoholos ital még rendben van, de a túlzott mértékű alkoholfogyasztás csökkentheti a tesztoszteron szintet és kedvezőtlenül befolyásolhatja a spermiumok számát is.

Az étrend és az étkezési szokások megváltoztatása nem könnyű feladat. De a termékenység fokozása mellett egy egészségesebb életmódot is élhetünk, ha odafigyelünk arra, mit eszünk.(Cikk forrása: mother.ly)