Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

6 érdekes tény, amit érdemes tudni a méhről

Szerző: Babaszoba.hu

2022. június 17.

Forrás: babaszoba.hu

A méh egy igazán lenyűgöző szerv, elég, ha csak arra gondolsz, hogy mekkorára képes tágulni a várandósság hónapjaiban, hogy helyet biztosítson a kisbaba fejlődésének. Itt van még néhány érdekes tény a méhről.

6 érdekes tény, amit érdemes tudni a méhről (Fotó: Getty Images)

Általában nem nagyobb, mint egy körte

Amikor egy nő nem várandós, a méhe csupán nagyjából 7,5 cm hosszú és 5 cm széles, tehát nagyjából akkora, mint egy körte, vagy mint az öklöd mérete. Bár a pontos mérete eltér az egyes nők között, mondta el Christine Greves szülésznő a health.com portálnak.

Akkorára is tágulhat, mint egy görögdinnye

A méh egy olyan szerv, ami nagymértékben tud tágulni. A gyümölcsös hasonlatnál maradva ha egy nő terhes, az első trimeszterben leginkább egy grapefruit méretéhez hasonló a méhe, a második trimeszterben akkora, mint egy papaya, a harmadik trimeszter végére pedig görögdinnye méretű is lehet. A szülés után nagyjából 6 hét alatt éri el ismét a korábbi méretét.

Előfordulhat, hogy valaki dupla méhvel születik

A kettős méhűség (uterus didelphys) egy nagyon ritka veleszületett állapot, amely a magzati fejlődés során következik be, amikor két cső, amelyeknek egyesülniük kellene, hogy egy méhet képezzenek, különálló méhekké fejlődnek. Két méhnyaka vagy két hüvelye is lehet annak, akinél kettős méhűség áll fenn.

De az is lehetséges, hogy valakinek nem fejlődik ki

A Mayer-Rokitansky Küster-Hauser-szindróma (MRKH) egy másik nagyon ritka veleszületett állapot, ami esetén a külső nemi szervek rendesen kifejlődtek, de nem fejlődik ki a méh vagy a hüvely. Az MRKH-ban szenvedő nőknek nem jön meg a menstruációjuk, és nem eshetnek teherbe - pedig a petefészkek és azok működése normális. Nem ismert, hogy mi okozza ezt az állapotot.

Lehet szív alakú

A szív alakú méhet kétszarvú méhnek is nevezik. Ebben az esetben ahelyett, hogy körte alakú lenne, a méhben két "dudor" található, amelyek szívhez hasonlítanak. Ez nagyjából 1000 nő esetén 1-nél fordul elő. Ez egy veleszületett állapot, amely tünetmentes, és úgy tűnik, hogy nincs hatással a menstruációra. Azonban egy tanulmány szerint a kétszarvú méhű nőknél nagyobb a vetélés, a koraszülés és a farfekvés kockázata.

Az is előfordulhat, hogy "döntve" van

Ezt nevezik hátrahajló méhnek is. A legtöbb nőnél a méh a medencében, kissé a test elülső része felé billenve helyezkedik el, de nagyjából minden ötödik nőnél hátrafelé dől. A hátrahajló méh lehetet veleszületett, de endometrózis vagy fertőzés okozta hegszövet is eredményezheti. Általánosságban nem befolyásolja a menstruációt vagy a termékenységet.
Forrás: health.com

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék