Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

5 döntés, amit a pároknak meg kellene hozniuk gyermekvállalás előtt, de nem tudnak róla

Szerző: Jaksa Petra

2017. április 12. | Frissítve: 2021. július 15.

Forrás: babaszoba.hu

A legjobb, ha a következő kérdéseket már jóval a pozitív teszt felett elmorzsolt örömkönnyek előtt megvitatjátok a pároddal.

5 döntés, amit a pároknak meg kellene hozniuk gyermekvállalás előtt, de nem tudnak róla

Kéretik némi iróniával olvasni az alábbi mintaforgatókönyvet.

1. Kizárólag fogsz szoptatni vagy tápszert adsz majd a babának?

Azt gondoltad, hogy a lényeg csupán, hogy valahogyan tápláld a gyermeked? Nem, kedves anyuka-jelölt, a helyzet az, hogy a dolog mindenkit érdekelni fog körülötted, onnantól kezdve, hogy kibújik belőled a pici, egészen addig, míg egy komolyabb háromfogásos ebédet el nem fog tudni fogyasztani egyedül. Az, hogy igény szerint szoptatsz-e majd, netán időre, 6 hónapos vagy 2 éves koráig, használsz-e mellszívót vagy sem - csupa olyan kérdések, melyekhez jobb, ha időben hozzászoksz, hiszen a téma közügy (mindenkit érdekelni fog, a szomszéd nénit is).
Reméljük, azt mondod majd, hogy természetesen anyatejjel táplálod a gyermeked, különben napestig hallgathatod a véget nem érő eszmefuttatásokat a szoptatás fontosságáról. Nem mintha soha nem hallottál volna még róla, és nem mintha nem azon lettél volna minden erőddel, hogy sikerüljön.
A következő nagyon fontos döntés: nyilvánosan fogod csinálni? Simán leállsz majd szoptatni vadidegenek előtt, vagy inkább elvonulsz a mellékhelységbe (netán otthon maradsz)? Ha nehezen megy, vagy az egészet a hátad közepére kívánod, megveszed majd a tápszert? Ha a válaszod igen, akkor még most döntsd el, a megaláztatás milyen mértékét vagy képes elviselni? Ha eddig csak a babaszoba dekoráción agyaltál, most már tudod, hogy bőven van még min.

2. Hol fog aludni a gyerek?

Veletek? Biztos vagy benne? Kiságyban? Tuti, hogy így lesz a legjobb neki/nektek? Az interneten rengeteg egymásnak ellentmondó érv szól egyik vagy másik mellett. Egyes szakértők szerint a legjobb, ha a baba veletek alszik, különben súlyos lelki sérüléseket szenved majd. Mások szerint azonban, ha a kicsi akár csak egyszer is köztetek hunyja le a szemét, 10 éves koráig tuti nem lesz szexben részetek. Hisz mindenki tudja, hogy szerelmeskedni csak és kizárólag este, a hálószobai ágyban lehet.
Egy másik kulcskérdés: hagyod majd sírni a babát? Altatni fogod vagy hagyod, hogy ő altassa el magát? Attól függően, hogy kit kérdezel, a válaszod alapján vagy kegyetlenül szívtelen, vagy túlféltő anyának fognak bélyegezni.
Szintén jobb, ha már most felkészülsz az "és átalussza az éjszakát?" kérdésre is. Teljesen mindegy, mit válaszolsz, a kérdező biztosan megmondja majd a tutit.

3. Milyen babakocsit és autósülést vesztek? (Jót, igaz?)

A válasz bonyolultabb, mint amilyennek hangzik. Csak egy sima autós gyerekülést vesztek vagy travel system-eset? Szülés után 6 héttel újra el szeretnél kezdeni sportolni? Ebben az esetben lehet, hogy futóbabakocsira lesz szükséged. Milyen nagy az autótok? Be fog férni a babakocsi a csomagtartóba? És még egy dolog: mennyire szereted a gyerekedet? Mármint, annyira hogy kész vagy félmilliót kiperkálni egy hiperszuper babakocsiért, amit aztán hamarosan beborítanak a tejfoltok és ellep a kiflimorzsa? Kész vagy rá, hogy éjszakákon át Youtube videókat nézz a témában? Először ki kell választanotok a tökéletes autósülést. Aztán persze be is kell üzemelnetek. Sok szerencsét az újszülött ki-be emeléséhez szülés után pár nappal!

4. Hova fog bölcsibe járni a kicsi?

Igen, tudjuk, mit gondolsz most. "Várj, két napja derült ki, hogy terhes vagyok, máris a bölcsin kéne gondolkodnom?" Nos, a helyzet az, hogy igen, nem árt. A legtöbb bölcsiben túljelentkezés van, így ha a gyerek két éves korában kapsz észbe, hogy szeretnéd beíratni, már lehet, hogy késő lesz és csak egy harmadrangú, távoli intézménybe juttok be. Szóval egyáltalán nem korai, ha már most körülnézel a környéketeken, kérdezősködsz, sőt konkrétan rákérdezel az előjelentkezési határidőre, amit aztán pirossal bevésel a naptáradba.
Az előjelentkezés ugyanis egy olyan lista, ahova csak felírják a gyereked nevét, és később e jelentkezési sorrend alapján döntik el, hogy ki kerülhet be a megüresedő helyekre. Egy szó, mint száz: nem korai a kérdéssel foglalkozni. Sőt azzal sem, hogy melyikőtök megy majd Gyed-re?

5. Milyen lesz a nevelési stílusod?

Ez körülbelül olyan, mint amikor egy sportmérkőzésen megkérdezik, melyik csapatnak szurkolsz. A válasz nem igazán számít, ami lényeges, hogy bármelyik fél mellett is teszed le a voksod, azt védened kell az életed árán is. Csak hogy néhányat említsünk a lehetséges csapatok, akarjuk mondani nevelési stílusok közül: kötődő nevelés, Montessori, megengedő, tekintélyelvű. Dr. Spock elveit valló anya leszel vagy a francia nők mintájára szabadszellemű szuperanyu? Meg is guglizhatod ezeket - kizárólag saját felelősségre.
Most már tudod, hogy nem lesz egyszerű olyan kérdésekben eligazodnod, amelyek létezéséről még csak nem is hallottál. Azért csak ne idegeskedj, kedves anyuka (ehhez a megszólításhoz is, jobb, ha hozzászoksz), mindannyian túléltük valahogy!
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék