Kisgyerek

Fejleszti a gyerekeket a lövöldözős videójáték?

Szakemberek szerint a videojátékok - még az erőszakos lövöldözős típusúak is - jótékonyan hatnak a gyerekek tanulási képességeire, egészségére, illetve társas kapcsolataira.
2013. December 10.

Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a számos videojáték-ellenes nézet mellett a fenti tényeket sem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen lehet, hogy ezek a játékok egyeseknél függőséget okoznak, sőt agresszívé vagy depresszióssá is tehetik használóikat, ugyanakkor számos pozitív mellékhatással is bírnak. Az American Psychologist című lapban közzétett tanulmány által feldolgozott kutatást vezető Isabela Granic, a hollandiai Radboud Egyetem professzora úgy véli, fontos, hogy objektíven nézzük ezeket a játékokat, és ne csak a negatív oldalait emeljük ki.

A tanulmány szerint a videojátékok javítják a térbeli tájékozódást és a logikus gondolkodást, élesítik a memóriát, fejlesztik az érzékelés képességét és a megoldó készséget, segítenek kikapcsolódni, oldják a szorongást, fejlesztik a döntéshozó képességet, illetve hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a tudományok, a technológia, a mérnöki munka vagy a matematika terén eredményeket érjünk el, vagy akár ilyen irányú karrierbe kezdjünk.

Granic szerint, ha valaki egy videojáték közben egyszerűen csak jobb kedvű lesz, az már egy alapvetően jótékony hatás. Emellett, a szerzők szerint ezek a játékok arra is megtanítanak, hogy elviseljük a kudarcot, illetve, hogy ha valami nem sikerül, akkor újra és újra fussunk neki. Szintén a videojátékok hibájának szokták felróni, hogy a játékosok elszigetelődnek a többi embertől és magányosakká válnak, ám a szerzők ezzel kapcsolatban arra hívják fel a figyelmet, hogy ma már a legtöbben olyan játékokkal játszanak – például a Farmville vagy a World of Warcraft -, ahol számos baráttal és ismeretlennel kell együttműködni a világhálón keresztül. Ezeknél a játékoknál számos virtuális közösség jön létre, ahol gyorsan kell tudni dönteni, hogy kiben bízzunk meg, és kiben ne.

A tanulmány arra is kitér, hogy számos tanár már az oktatás részeként néz ezekre a videojátékokra, az orvosok pedig egyes betegek egészségi állapotának javítása érdekében vetnek be különféle játékokat. A szerzők azt javasolják, hogy pszichológusoknak, kórházi dolgozóknak és játéktervezőknek együtt kéne azon dolgozniuk, hogy minél több olyan játék kerüljön piacra, melyeket a hagyományos orvosi terápia kiegészítéseként lehetne alkalmazni.

Forrás: Medipress