Baba

Bízd a babára!

Ha éppen azon töröd a fejed, mit adj enni félévesnél idősebb kisbabádnak, és nem tudsz dönteni, hogy tejpép, reszelt alma vagy sütőtökös püré legyen az első, megpróbálunk segíteni néhány újnak számító, ám valójában nagyon is ősi szemponttal.
2011. Február 13.

A szoptatási tanácsadónak leggyakrabban feltett kérdések közé tartozik a hozzátáplálás minden csínja-bínja, de főleg az, hogyan is kezdjünk hozzá, mit kapjon a baba és mikor. Miért olyan bonyolult ez?

Mert azzá tették hosszú évtizedeken keresztül. Kezdve azon, hogy milliliterre megszabják sok helyen még ma is, mennyi főzeléket kell ennie a babának, és pontosan mikor, milyen zöldségfajtából, folytatva a külön lábaskával és a szőrszitán átpasszírozott zöldborsóval – el kell ismernem, tényleg nem lehet könnyű kezdő szülőként szembesülni ezzel a sok, mondjuk ki őszintén: tökéletesen felesleges és életidegen szabállyal. Sok anyukának még most is azt tanácsolják, hogy cukrozza meg jó alaposan a tejbegrízt, akkor majd megeszi a baba.

Azt sulykolják, hogy neked kell csökkentened a szoptatások számát, különben soha nem lesz normálisan evő, elválasztott gyerek belőle. Pedig hát dehogynem… Szóval egyáltalán nem csodálkozom, hogy mindennek ellenhatásaként egyre nagyobb népszerűségre tesz szert valami homlokegyenest más módszer, melynek angol rövidítése BLW (Baby Led Weaning), vagyis a csecsemő által irányított elválasztás. Ezt szoktuk mi a Kismamában elválasztódásnak nevezni, kifejezve, hogy a kezdeményezés a babánál, nem pedig a felnőtt kezében van.

Józan ész és természetesség!

Ha belegondolsz, nem is olyan rossz irányelv ez! Sok agymunkától és felesleges erőfeszítéstől kímél meg, ha megpróbálsz a józan eszedre hagyatkozni. Először is, teljesen nyilvánvaló és kézenfekvő, hogy a szilárd ételek befogadásának vannak bizonyos fejlettségbeli feltételei: a baba már képes a kezével megfogni és a szájába tenni dolgokat, érdeklődik az étel iránt, amikor enni lát benneteket; ha leülteted, tud ülni, és a szájába kerülő ételt óvatos csócsálgatás után lenyeli.

Azt, hogy az emésztőrendszere, az enzimtermelése elég érett-e, abból láthatod, hogy emésztetlenül kakilja-e ki az ennivalókat, vagy felismerhetetlen formában. A fogak létét-nemlétét is említhetnénk, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a fogzás nagyon eltérő időpontokban játszódik le a különböző gyerekeknél, és a többség az ínyével is remekül tudja pépesíteni a kis csócsálmányt, amit a kezében fog, például banánt, kenyérvéget, főtt brokkolit, főtt sárgarépát, csirkecombot. A csecsemők túlnyomó többsége hat hónapos kor előtt még nem képes ezekre a dolgokra, többek közt ezért is ésszerű legalább eddig várni az ételek bevezetésével.

Kézzel vagy kanállal?

A kérdést úgy is feltehetnénk, hogy pépeset vagy darabosat. A BLW egyik alapvető tétele, hogy a kanállal etetés bizonyos veszélyeket rejt magában: az étel rögtön a baba szájának belső részébe kerül, s így nagy a félrenyelés veszélye. Másodszor pedig tény, hogy a kanállal evés bonyolult mozgásforma, amelyre kevés gyerek képes első születésnapja előtt, ami annyit jelent, hogy neked kell irányítanod az etetést, miközben a baba olyan korban van, amikor mindent MAGA szeretne felfedezni, kézbe venni, megkóstolni.

Bízd a babára!

A kanál a folyós, pépes ételek adására szolgál, amelyek jobbára egyforma állagúak és színűek, szemben a kézbe adható ételek nagyon sokféle színével, tapintásával, súlyával. A pépes ételek általában többféle alapanyagból vannak összemixelve, míg a darabosan kínáltakat a baba maga válogathatja: ezt kérem, ezt meg most inkább nem. Tévhit, hogy a darabos ételt könnyebben félrenyeli a baba. Ez igaz lehet a nagyon pici darabokra, például a mazsolára, mogyoróra.

A kicsi ételdarabkák felcsippentéséhez a csipeszfogás szükséges, erre akkor válik képessé, amikor feltehetőleg a pici darabkák megrágására is képes lesz. Addig pedig érdemes babaökölnyi darabokat adni a kezébe, mert azokat jól meg tudja ragadni és apránként elnyammogni.

Időzítési kérdések

A BLW szerint nem szükséges az etetést a szoptatással összekapcsolnod, hanem azt javasolják, hogy kezeld külön tevékenységként a kettőt. A lényeg az, hogy ne ragaszkodj semmiféle előíráshoz, hanem próbáld ki, nálatok mi válik be leginkább. Hacsak nem célod a baba mielőbbi elválasztása, ne hagyd ki a szoptatásokat. Hiszen a szoptatás nem csupán táplálék, hanem vigasz, összebújás, melegség is a babának, amire bármikor szüksége lehet a nap folyamán, nem csak akkor, ha éhes.

Ez teljesen normális, nem érdemes szót vesztegetni rá. Mérget vehetsz rá, hogy egy szép napon megjön majd az étvágya. A te dolgod csak annyi, hogy a megfelelő választékkal teremtsd meg az evés lehetőségét. Rakj eléje kis műanyag tálcát vagy tányért, és helyezz rá különböző ételdarabokat a már említett babaökölnyi méretben.

A BLW kidolgozója szerint legfeljebb allergiás családi előzmények vagy valamilyen emésztési zavar, betegség, anyagcsere-rendellenesség indokolhatja, hogy hat hónapos kor után válogass az alapanyagok közt, és egyeseket mellőz, másokat pedig meghatározott sorrendben adj. Teljesen mindegy, hogy kenyérvég, sajtdarab vagy brokkolivirág kerül arra a tálcára, sőt, az a jó, ha mindegyik, mert akkor választani tud a baba.

A BLW 11 alapszabálya

  1. Engedd, hogy a baba részt vegyen a családi étkezéseken, és ott ülhessen veletek az asztalnál!
  2. A baba legyen függőleges helyzetben, amikor eszik. Üljön etetőszékben vagy az öledben.
  3. Adj babamaroknyi ételdarabokat, és kínáld nyugodtan azzal, amit ti esztek, persze ésszerű korlátokat figyelembe véve.
  4. Biztosíts neki bőséges választékot.
  5. Ne sürgesd, és ne segíts neki az evésben, ne rakj a szájába ennivalót.
  6. Ne várd el bizonyos mennyiségek (maradéktalan) elfogyasztását, ezt bízd a babára.
  7. Később kínáld újra azzal, amit elutasított.
  8. Mindig légy vele, amikor eszik.
  9. Ne adj veszélyes vagy egészségtelen ételeket. Ide tartozik a mogyoró, a napraforgómag, a cukrozott és sózott ennivalók, valamint az édességek és a készételek, beleértve a bébiételt is.
  10. Folytasd az igény szerinti szoptatást! Ha cumisüvegből etetsz, vagy nagy a családban az allergiakockázat, kérj tanácsot gyerekorvosodtól.
  11. Innivalónak vizet kínálj, de azon se csodálkozz, ha nem kéri. A szoptatás még sokáig fedezi folyadékigényét.

Portálunk Babakonyha oldalán sok jó receptet találsz, amit könnyen elkészíthetsz.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Elválasztás, elválasztódás
  • Elválasztódás 6 lépésben
  • Babatáplálási kisokos kezdőknek és haladóknak
  • Babák hozzátáplálása: a szabályok egyszerűek, a gyerekek különbözőek
  • Forrás: Kismama magazin