Kisgyerek

Zabból készült finomságok

Mit kapjon a gyerek reggelire, és mit adjunk neki, amikor hazaér az óvodából, iskolából? Ez a kérdés sok szülő életét nehezítette már meg.
2013. Július 07.

Gyakran jelent kihívást gyermekünk megfelelő táplálása. Hogy egy tál étel egyszerre legyen egészséges, vitamin- és energiadús, és még a kicsik is szeressék, komoly feladat elé állítja a lelkiismeretes szülőt. Mi most a zabot ajánljuk mindenféle formában, és nemcsak kedvező élettani hatásai miatt. Gyors, könnyű, finom falatokat varázsolhatunk, és cserébe gyermekeinktől elégedett mosolyokat kaphatunk.

Ahhoz, hogy gyermekünk energiaháztartása kiegyensúlyozottan működjön a nap folyamán, gondosan megtervezett reggelire van szükség. Fontos, hogy komplex, lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó ennivalóval kezdje a napot. Az alacsony glikémiás indexszel rendelkező ételek általában megfelelnek ennek a kritériumnak, és a hosszantartó telítettségérzet mellett az anyagcsere harmonikus működését is biztosítják.

A délutáni uzsonna már tartalmazhat gyorsabb felszívódású finomságokat is, de ekkor se az üres kalóriájú cukorbombák kerüljenek az asztalra. Gyümölcs, teljes kiőrlésű keksz, joghurt lehet ilyenkor a terítéken.

Zabot így is, úgy is

A zab népszerű elkészítési módja a zabkása, ugyanis gyorsan, kevés hozzávaló nélkül tartalmas reggelit kínálhatunk. Jó ötlet ehhez receptajánlatunkban a banános zabpehelypuding, mely a banán édes ízének köszönhetően további édesítést nem igényel. A zabpehely, méretétől függően lehet apró vagy nagy szemű. A kása készítéséhez az apró szemű ajánlható inkább, mert gyorsabban megfő.

Az édes és sós zabfalatkákhoz viszont a nagyobb szemű zabpelyhet javasoljuk. Változatos felhasználásukhoz remek inspirációt adhat sárgarépás zabkeksz receptünket, ami vendégváró süteményként és uzsonnaként is megállja a helyét. Sós párja, a zabpehelyvagdalt pedig kiváló feltétje lehet főzelékünknek. A pelyhen kívül találkozhatunk még zabkorpával, zabliszttel és zabcsírával is. Sütemények alkotásához a zabliszt kiválóan megfelel, a zabkorpát és a zabcsírát pedig csempésszük gyermekeink joghurtjába.

A tejmentes élet megmentője

A zab mellett szóljon még, hogy azoknál a gyerekeknél, akik a tej valamely alkotóelemét (tejcukor és/vagy tejfehérje) nem tudják lebontani, alternatív megoldást jelenthet a zabból készíthető ital. A gabonaitalok a legnagyobb hipermarketekben és a drogériákban már fellelhetők, igaz, borsos áron juthatunk hozzá.

A receptek között azonban megtalálhatják a mézes-mákolajos zabitalt, ami gyorsan és olcsón elkészíthető frissítő és energizáló nedű. Gyermekünknek egy csipet fahéjjal vagy karobporral ízletes reggeli italt varázsolhatunk belőle, de gyümölcsturmixok tejhelyettesítőjeként is remek szolgálatot tesz.

Ezért fogyasszuk rendszeresen!

A zab magas antioxidáns-, ásványianyag- és vitamintartalma miatt joggal vívott ki előkelő helyet az egészséges táplálkozás követőinél. Kiváló kalcium-, vas-, mangán- és cinkforrás, vitaminjai közül E- és B-vitamin-tartalma jelentős. Mindezek mellett a zab a legnagyobb fehérjetartalmú gabonaféle. Csökkenti a koleszterinszintet, a daganatok kialakulásának esélyét, valamint véd a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen.

Emellett erősíti az immunrendszert, csökkenti az asztma előfordulását, és stabilizálja a vércukorszintet. Egy friss kutatás szerint fokozatosan a gluténmentes táplálkozásba is beilleszthető. Ez persze csak akkor igaz, ha tudjuk, hogy hol dolgozzák fel a zabot. A zab ugyanis általában olyan malomból érkezik, ahol gluténban gazdag rokonát, a búzát is őrlik.

Zabból készült finomságok

Banános zabpehelypuding

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg zabpehely

6 dl zabtej vagy víz

fahéj

2 dkg vaj vagy ghí

2 banán, karikákra vágva

agavé szirup

A zabpelyhet a zabtejbe szórjuk, és feltesszük főni. A fahéjjal ízesítjük, és gyakori kevergetés közben sűrű kását főzünk. 4 kisméretű tűzálló edénykét kivajazunk, és a zabkásával félig megtöltjük. A banánkarikákból egy réteget a kására teszünk, majd a maradék masszát rákanalazzuk. A tetejét a fennmaradt banánnal díszítjük. A sütőbe rakjuk, és 180 °C-on (légkeveréses sütőben 165 °C) 20 perc alatt megsütjük. Egy kevés agavésziruppal megcsorgatjuk, egy kis fahéjjal megszórjuk, és máris tálaljuk.

Tojásos-metélőhagymás zabpehely

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók 4 személyre:

fél vöröshagyma, finomra aprítva

1 púpozott evőkanál vaj vagy ghí

1 gerezd zúzott fokhagyma

5 evőkanál zabpehely

1,5 dl húsleves (biolevesporból is készülhet)

1 kiskanál szójaszósz

3 főtt tojás, megtisztítva és kis lyukú reszelőn lereszelve

1 kis tojás

1 marék finomra aprított metélőhagyma

A vöröshagymát a vajon üvegesre pároljuk, majd a zúzott fokhagymát is rádobjuk, és tovább pároljuk. Amikor már érződik az illata, a zabpelyhet beleszórjuk, és enyhén megpirítjuk, majd a húslevessel felöntjük, a szójaszósszal ízesítjük, és sűrű kását főzünk belőle. A reszelt főtt és a nyers tojást a metélőhagymával együtt a langyos masszába keverjük. Kis lepényeket formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Olajszóróval meghintjük, és 180 °C-os sütőben (légkeveréses sütőben 165 °C) 30-35 perc alatt készre sütjük.

További “zabos” cikkek:

Babakonyha – Köles és zab

Egészséges desszert az egész családnak

6 gyors reggeli

Receptek székrekedés ellen

Forrás: Ízek és Érzések