Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

WHO: drámaian terjed a kanyaró Európában

Szerző: Babaszoba.hu

2018. augusztus 22.

Forrás: HVG.hu

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a védőoltások általánossá tételét sürgeti Európában, a betegség megfékezése érdekében. Idén hat hónap alatt 41 ezren lettek kanyarósok, 37-en pedig életüket vesztették.

WHO: drámaian terjed a kanyaró Európában
Amíg tavaly összesen 23 927 kanyarós megbetegedést regisztráltak Európában, addig 2018. első hat hónapjában már több mint 41 ezren kapták el a kanyarót, és 37-en életüket is vesztették a betegség következtében.
Hét európai országban - Franciaországban, Görögországban, Olaszországban, Grúziában, Oroszországban, Szerbiában és Ukrajnában - 2018 első félévében meghaladta az ezret a kanyarós megbetegedések száma. Csak Ukrajna - több mint 23 ezer megbetegedéssel - több mint felét adja az Európában regisztrált összes kanyarós esetnek, ami a védőoltások utóbbi években tapasztalt csökkenő számának tulajdonítható. Szerbiában volt ugyanakkor a legtöbb halálos eset.
Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója szerint a megbetegedések elszaporodása részben a védőoltások elmaradásának számlájára írható, különösen egyes társadalmi peremcsoportokban.
A WHO felszólította az európai térség országait, hogy fokozzák az átoltottságot, a megelőzéshez legalább 95 százalékos lefedettség szükséges.
A kanyaró erősen fertőző betegség, cseppfertőzéssel terjed. Az esetek többségében a kanyaró gyógyítható, de halálos kimenetelű komplikációk is előfordulhatnak. A WHO szerint különösen veszélyeztetettek a be nem oltott kisgyermekek és a várandós nők.
Kapcsolódó cikkeink kanyaró témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Üdvözlünk a kisgyermekkorban! (X)

Az utóbbi időben rengeteg "első" alkalmat ünnepeltetek. Az első lépések, az első szavak, az első önálló kanál használat és a babád első születésnapja. Gratulálunk - egyéves korban a babád hivatalosan már kisgyermek!

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék