Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Vörös bársony kiütés

Szerző: Babaszoba.hu

2007. november 11. | Frissítve: 2017. március 6.

Forrás: Kismama magazin

A skarlát kórokozói különféle Streptococcus-baktériumtörzsekből származnak, ezért nem mindig jelent védettséget a már kiállott betegség, és oltással sem előzhető meg.

Nemcsak közvetlen cseppfertőzéssel terjed, a kórokozók tárgyak közvetítésével is fertőznek, ezért szalad végig egy-egy közösségen hamar a betegség.

A hirtelen jelentkező fejfájás, magas láz, torokfájás, nyelési nehézségek mellé egy-három nap múlva az egész testet beborító, szinte egybefüggő, apró daraszerű kiütés társul. Jellegzetes, hogy a száj környékén nincs pír, így az a piros és duzzadt arcon fehérnek tűnik.

Kiütésekkel jár a betegség

A kiütések lefelé vándorolnak, majd három nap múlva elhalványulnak, egy-két hét múlva pedig bőrhámlást tapasztalunk. A nyirokcsomók és a mandula duzzadt, a nyelv kezdeti fehéres-szürkés lepedékét málnaszerű pirosság váltja fel. Lázcsillapítás mellett antibiotikumos kezelés szükséges a kórokozók elpusztításához.

Az antibiotikumot kapó gyerek néhány nap múlva jobban érzi magát, és már nem fertőz, de a gyógyszerkúrát azért folytatni kell.

Ezek is hasznosak lesznek:
 • Pici és piros, mi az? Babák és kiütések
 • Kiütés: a betegség okozza vagy a gyógyszer?
 • Csecsemő- és kisgyermekkori kiütéses betegségek
 • Az árulkodó nyelvcsap

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Üdvözlünk a kisgyermekkorban! (X)

  Az utóbbi időben rengeteg "első" alkalmat ünnepeltetek. Az első lépések, az első szavak, az első önálló kanál használat és a babád első születésnapja. Gratulálunk - egyéves korban a babád hivatalosan már kisgyermek!

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék