Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Vizsgálatok a gyermekorvosi rendelőben

Szerző: Babaszoba.hu

2008. január 28. | Frissítve: 2016. február 29.

Forrás: Kismama magazin

Már a jól felszerelt háziorvosi rendelőkben is lehetőség van a betegségek gyors és pontos megállapítására, ezért ma már kevesebb gyereket kell szakrendelőbe, kórházba vinni azért, hogy kivizsgálják a panaszait.

Vizsgálatok a gyerekorvosnál

Az alapvizsgálatokon túl (torokvizsgálat, mellkashallgatás, csecsemőkori reflexvizsgálatok)a gyermek háziorvosnál olyan vizsgálatokra is sor kerülhet, amelyeket a szakorvosi ellátásban alkalmaznak.
Csecsemőknél mozgásra, tartásra vonatkozó manuális vizsgálatok megegyeznek a korai fejlesztő központok vizsgálataival: csípőszűrés, amellyel megállapítható, ha túl laza vagy ellenkezőleg ha túl kötöttek a csecsemő csípőízületei. A házorvos a vizsgálat során a csípőszűrés mellett a hasat, arcot, fejtartást is vizsgálja.

Náthás kisgyermeknél még akkor is szükséges a hallójáratok, a dobhártya megvizsgálása, ha fülfájás nem tapasztalható. Szerencsére ezt is el tudja végezni a háziorvos, így nincs arra szükség, hogy szakrendelőbe menjünk (kivéve, ha a vizsgálat után a háziorvos ezt javasolja).

Vizeletvizsgáló tesztcsík, készülék: akkor a leghasznosabb, amikor kis csecsemők lázának okát keressük, ez ugyanis az esetek egy részében húgyúti fertőzés. A babáktól gyógyszertárban kapható, bőrre ragasztható zacskó segítségével nyerhetünk vizeletet.

Sztreptokokkusz-gyorsteszt: a torokváladék gyors elemzésére szolgál. Azt mutatja meg kétséges esetben, hogy a gyerek torokgyulladását baktérium okozza-e, szükség van-e antibiotikumra.

CRP-vizsgálat: az ujjbegyből vett pár csepp vérből körülbelül három perc alatt ad választ arra, hogy a gyerek lázát baktérium- vagy vírusfertőzés okozza-e. Minden kétes esetben segíti az orvost annak eldöntésében, hogy vírus okozta, magától gyógyuló betegségről vagy olyan baktériumfertőzésről van szó, amelyre antibiotikumot kell adnia.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Hogy beszéljünk az orvossal?
 • Az én gyerekorvosom
 • Elfelejtettem megkérdezni!

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák

  Legkeresettebb címkék