Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Vitaminnal csökkenthető a légszennyezés káros hatása

Szerző: Babaszoba.hu

2017. április 25.

Forrás: Medipress

Több kutatás is bizonyítja, hogy a szennyezett levegő belégzése árthat a szívnek. Egy friss felmérés azonban arról számol be, hogy B-vitaminok segítségével ez a káros hatás elkerülhető.

Vitaminnal csökkenthető a légszennyezés káros hatása

"Noha két óra a koncentrált légszennyezettségben egyértelműen negatív hatással van a szívritmusra és a betegségek ellen védelmet nyújtó fehérvérsejtekre, ezek a káros hatások legalábbis részben visszafordíthatók egy négyhetes B-vitamin-kúra segítségével" - foglalja össze a lényeget a kutatást vezető Dr. Andrea Baccarelli, a New York-i Columbia University munkatársa.
Elképzelhető azonban, hogy a túlzott optimizmusra az ad okot, hogy csupán tíz egészséges alany vett részt a kutatásban, vagyis az adatok aligha húzhatók rá a teljes népességre. A szakemberek szerint valószínű, hogy a megelőzés a legfontosabb módszer, ha légszennyezettségről van szó.
A kutatásban tíz egészséges, nemdohányzó alany vett részt, akiknek életkora 18 és 60 év között alakult. Mindannyian placebót kaptak négy héten át, mielőtt napi két órán át súlyos légszennyezettségnek voltak kitéve. Később ezek az emberek ezalatt B-vitamin-kiegészítőt szedtek, hasonló körülmények között.
Mint kiderült, a B-vitaminokkal történő "előkezelés" hatására a légszennyezettség negatív hatásai kevésbé viselték meg a szervezetet, és a regenerálódásra viszonylag hamar sor került, míg a placebónál erről nem volt szó.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék