Kisgyerek

Világszerte emelkedett a kanyarósok száma

Jelentősen emelkedett a kanyarós megbetegedések száma: július végéig háromszor annyit, mint a tavalyi év hasonló időszakában - számolt be az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
2019. Augusztus 14.
Világszerte emelkedett a kanyarós megbetegedések száma

Az idei első félévben globálisan több megbetegedést regisztráltak, mint bármikor az elmúlt tizenhárom év hasonló időszakában. Július végéig 182 országban mintegy 365 ezer esetet regisztráltak, háromszor annyit, mint a tavalyi év hasonló időszakában, és többet, mint 2018-ban összesen.

“Emberek milliói vannak veszélyben” – figyelmeztetett a WHO. A szervezet azt javasolta az utazóknak, hogy ellenőrizzék védettségüket. A hat hónaposnál idősebb csecsemőket legkésőbb a fertőzésveszélyes régiókba történő utazást megelőző 15. napig be kell oltatni.

A kanyarós esetek száma fokozatosan emelkedett az elmúlt években. 2018-ban világszerte összesen 350 ezer megbetegedést jelentettek, több mint kétszer annyit, mint az előző évben. A WHO rámutatott, hogy a regisztrált kanyarós esetek száma valójában töredéke lehet a tényleges adatoknak. A szervezet becslései szerint 2017-ben vélhetőleg 6,7 millióan betegedhettek meg kanyaróban, és közülük 110 ezren veszíthették életüket.

A kanyaró a világ egyik legfertőzőbb betegsége, amely leggyakrabban a gyermekeket támadja meg. A fertőzöttek a kanyaró szövődményeiként akár agykárosodást is szenvedhetnek, vagy elveszíthetik látásukat, esetleg hallásukat. A WHO oltási kampánnyal venné fel a harcot a betegséggel.

Magyarországon a kanyaró elleni védőoltás kötelező, 15 hónapos és 11 éves korban kapják meg a gyerekek. Tavaly alig több mint tíz megbetegedést regisztráltak, az átoltottság aránya pedig szakértők szerint körülbelül 98 százalékos.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az afrikai régióban 900 százalékkal emelkedett a kanyarós megbetegedések száma 2019 első félévében 2018 hasonló időszakához képest, míg a Csendes-óceáni nyugati részén 230 százalék, az európai térségben pedig 120 százalék volt ez az arány.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI