Kisgyerek

Vigyázz, mit adsz enni a kutyának

A vágyakozó szemeknek nehéz ellenállni, ugyanakkor a gazdiknak óvatosnak kell lenniük, ha arról van szó,hogy emberek számára ajánlott élelmiszerből kunyerál négylábú kedvencük.
2016. Augusztus 08.

Vigyázz, mit adsz a kutyának!

Számos élelmiszer ugyanis veszélyes, sőt akár halálos is lehet, ha a kutyáról van szó.

Van, hogy szívesen dobnánk a kutyának egy kis nyers húst, de ez nem a legjobb ötlet, hiszen számos baktériumot – például E.colit és szalmonellát tartalmazhat. Egyébként is fontos, hogy kezet mossunk nyers hús kezelése után!

A szőlő és a mazsola különösen veszélyes, akár veseelégtelenséget is okozhatnak egyes kutyák esetében. Érdekes viszont, hogy a banán és az alma kutyabarát táplálék, kivéve az alma csutkáját és magját.

Sok emberi élelmiszerrel az a baj, hogy fokhagyma és hagyma, illetve fokhagyma- és hagymapor található benne. Ez nem csak gyomorbántalmakat okoz a kutyának, de a sült és zsíros ételek a hasnyármirigyet is megterhelik.

Egy-egy darabka chips vagy krumpli ugyan nem árt, de a sok sós nassolnivaló már problémát okozhat. A legtöbb gazdi tudja, hogy a csoki nem tesz jót a kutyának, de kevésbé ismert tény, hogy a diófélék többsége és a cukrot helyettesítő xylitol is veszélyes lehet.

Érdekesség, hogy a macskák gyomra kevésbé kényes, nekik sokkal több mindent adhatunk.

Gyerekek különösen hajlamosak kínálgatni a kutyusokat a saját ételeikből, ezért nagyon fontos, hogy felhívjuk ennek veszélyeire a figyelmüket.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress