Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Vigyázz a gyorsfagyasztott zöldségekkel!

Szerző: Babaszoba.hu

2018. március 27.

Forrás: NÉBIH

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal arra hívja fel a figyelmet, hogy az Európai Unió öt tagállamát érintő Listeria monocytogenes járvány lehetséges forrása a gyorsfagyasztott kukorica.

Vigyázz a gyorsfagyasztott zöldségekkel!
A hatóság a fertőzésveszély megszüntetése érdekében figyelmeztet mindenkit, hogy a gyorsfagyasztott zöldségeket minden esetben alapos hőkezelést követően fogyasszák el.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzései és Járványvédelmi Központ (ECDC) múlt héten közzétett értékelésében a gyorsfagyasztott kukoricát hozza összefüggésbe az öt EU tagállamot érintő Listeria monocytogenes járvánnyal. 2015-től 2018 márciusáig 32 megbetegedést jelentettek.
A fertőzésveszély megszüntethető, ha a gyorsfagyasztott zöldségeket hőkezelést követően fogyasztják el, ezért a Nébih arra hívja fel a figyelmet, hogy ezeket a termékeket minden esetben főzzük meg. Ez azt jelenti, hogy a gyorsfagyasztott zöldségeket percekig minimum 75 C fokon kell tartani, azaz 2-3 percig szükséges forralni ahhoz, hogy a szemek közepe is elérje ezt a kritikus hőmérsékletet.

A Listeria monocytogenesről

A Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A Listeria a hűtve is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását.
A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető. A fertőzés tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. A fertőzés veszélyeztetett csoportjába tartoznak a csecsemők, várandós nők, idősek, valamint azok, akiknek gyenge az immunrendszere.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék