Kisgyerek

Vigyázz! Szmog testközelben!

Szűk határon belül változik, de több helyütt a riasztási szint közelében mozog a szálló por koncentrációja az országban!
2011. November 03.

Jelenleg Nyíregyházán a legrosszabb a helyzet. November elsején már Várpalotán is átlépett a legmagasabb, 4-es szintre a szálló por koncentrációjának értéke, így ha továbbra is ilyen magas értékeket mérnek, akkor várhatóan ott is elrendelheti a riasztást a város polgármestere. Tájékoztatási szint több hazai nagyvárosban is van: Debrecenben, Miskolcon, Pécsett és Budapesten. Ezeken a helyeken egyelőre 3-as szintű a szálló por koncentrációja.

Mit okoz a szálló por?

Az őszi-téli időszakban a rossz légszennyezettségi értékek legfontosabb tényezője a szálló por. Jelentősen rontja a krónikus légzőszervi betegek (például asztmások, COPD-sek) egészségi állapotát, náluk az általános panaszok erőteljesebben jelentkezhetnek, gyakoribbá válhat a köhögés és fulladás. Hívd fel a kezelőorvost, ha a családtagjaidnál a panaszok fokozódását tapasztalod!Az apróbb szemcseméretű szálló por a tüdőben bekerül a véráramba, elindítja a véralvadás folyamatát, így a szálló por koncentrációjának növekedése megemelheti a szív- és érrendszeri betegek körében az infarktus, embólia előfordulását. A leginkább veszélyeztetettek az említett krónikus betegségben szenvedők, illetve az idősek és a kisgyermekek.

Nem csak a betegek szenvednek

Sajnos a riasztási szintnél már az egészségesek is megérzik a szmog káros hatásait: allergiához hasonló tünetek jelentkezhetnek: tüsszögés, torokkaparás, orr- és szemviszketés, orrfolyás. Hosszú távú hatásként az apró szemcsék izgatják a nyálkahártyát, apró sérülések keletkezhetnek rajta, és ez utat nyit a baktériumok, vírusok számára, könnyebben alakul ki fertőzés.

Tanácsok az érintetteknek

• Kerüljétek a sétát a szennyezett helyeken, nagyvárosokban, főleg a forgalmas útszakaszok környékén!

• Ne vidd sétálni a kicsit, ne szervezz vele szabadtéri programot, a szokásos napi levegőztetést hagyd ki, amíg magas a szálló por koncentrációja. Jobb, ha ezekben a napokban a kicsik többet vannak zárt helyen.

• A biciklizők viseljenek porvédő maszkot. (Ez nem azonos a zöld műtősmaszkkal, a porvédő maszkot munkavédelmi üzletekben lehet beszerezni.)

• A szellőztetésre a déli órák alkalmasabbak, ekkor kevesebb a fűtésből keletkező égéstermék a levegőben.

Országos Környezetegészségügyi IntézetÁNTSZ OTH Kommunikációs Főosztály

Forrás: ANTSZ