Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Vezetnéd pórázon a gyerekedet?

Szerző: Kari Szilvia

2014. június 19. | Frissítve: 2019. november 9.

Forrás: babaszoba.hu

Az amerikai édesanyák között egyre nagyobb népszerűségnek örvend a gyerekekre kis hátizsákként felcsatolható, hosszú zsinórra ellátott gyermekpóráz. Vannak, akik esküsznek rá, míg mások erősen bírálják. Te ráadnád a gyermekedre?

A New York-i négygyermekes édesanya és családterapeuta, Kristen Howerton a különleges biztonságérzetet nyújtó gyermekpórázra áldásként tekint. "Amikor először láttam az eszközt, azt gondoltam, ez egy vicc. Aztán gyorsan megváltozott a véleményem, amikor a sógornőmmel Seattle-ben vakációztunk. Egész idő alatt a gyerekekkel zsonglőrködtem, és azon aggódtam, hogy mikor tűnik el valamelyikük a szemem elől. A legkisebb lányom többször is elbóklászott" - meséli a 37 éves édesanya.
"A sógornőm beszélt rá, hogy próbáljam ki a pórázt. Megtettem, és néhány perc alatt megértettem, hogy az mitől olyan nagyszerű." Kristen megtapasztalta az emberek lesújtó pillantásait is. Többen megjegyzéseket tettek, hogy miért vezeti pórázon a lányát, akár egy kiskutyát.

Biztonságot ad

A gyermekhám használata mellett szóló érvek Kristen számára erősebbek voltak, mint a rosszindulatú megjegyzések. "A lányom önállóan és szabadon sétálgatott az utcán, én viszont tudtam, hogy merre jár és azt is, hogy biztonság van, ami fantasztikus érzés volt" - meséli a fiatalasszony.

A gyermekpszichológus, Tina Bryson egyáltalán nem ítéli el azokat a szülőket, akik ráteszik a pórázt a gyermekükre. Tapasztalatai szerint ezek a szülők jóval nyugodtabbak, kevésbé aggódnak attól, hogy a gyereket baj érheti, hiszen folyamatosan szemmel tudják tartani a kicsiket.

Vezetnéd pórázon a gyerekedet?

Kristen férjét gyermekkorában elütötte egy autó, a négy gyermekes anyuka emiatt is kifejezetten hasznos segédeszközként tekint a gyermekpórázra. "Az emberek többsége, amikor először meglátja a gyereken a hámot, a tiltást, a kicsi mozgásának korlátozását látja csupán az eszközben. Pedig azt parkokban, játszótéren sosem használjuk, akkor csatolom föl a lányomra, amikor el kell jutnunk egyik helyről a másikra. És igenis sokkal biztonságosabb ezzel együtt közlekedni. Egy forgalmas utca kellős közepén vagy a reptereken képtelenség folyamatosan a gyerekre figyelni, már pedig a kíváncsiság hajtja őket, és a tömegben nagyon könnyen eltűnhetnek" - mondja Kristen.

A gyerekek nagyon különbözőek

A két kislányt nevelő kaliforniai Lauren Jimeson szerint viszont a gyerekek mozgásának korlátozására nem lehet megfelelő indokot találni. "Emlékszem, mennyire zavarba jöttem, amikor először találkoztam az utcán pórázon kísért kisgyermekkel. Akkor megfogadtam, hogy a sajátomat semmilyen eszközzel nem fogom korlátozni" - mondja a 28 éves édesanya. "Azok a szülők, akik ráadják a gyerekükre a pórázt, úgy gondolják, hogy azzal mindent megoldottak, hiszen a gyerekekkel megvan az állandó kapocs, pedig ez csupán hamis biztonságot ad nekik. A megoldás inkább az lehetne, ha jobban odafigyeljenek a gyerekükre" - mondja Lauren.

Tina Brysonnak eltérő a véleménye. "A gyerekek nagyon különbözőek. Ha egy szülőnek nincsenek tapasztalatai, hogy milyenek az igazán mozgékony gyerekek, akkor nem tudja elfogadni vagy megérteni, hogy miért lehet hasznos a póráz használata" - mondja a pszichológus.

Az előítélet még erősebb

Kristen reméli, hogy a szülők előbb-utóbb felhagynak az előítéletekkel, és elfogadják, ha másoknak eltérőek a nevelési módszereik, mert igenis vannak családok, akiknél a gyermekhám rendkívül praktikus megoldást jelent - olvasható az ABC News honlapján.

A hazai bababoltokban is megjelent az eszköz bébi kengyel néven. Használata még nem különösebben terjedt el. A vélemények ugyanakkor nálunk is megoszlanak a gyermekpórázról: vannak, akik szerint butaság használni, hiszen nem szabad a gyereket a mozgásában korlátozni, és vannak néhányan, akik jó ötletnek tartják. Ahogyan az amerikai pszichológus is hozzáfűzte, a gyerekek nagyon különböző habitusúak. A mozgékonyabb, akaratosabb kicsik esetében jó szolgálatot tehet a póráz használata. Könnyen előfordulhat, hogy az előítéletek ellenére hamarosan nálunk is egyre többen használják az eszközt gyermekük biztonsága érdekében.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék