Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Vesebetegségek kisgyermekeknél

Szerző: Nagy Zita

2015. január 8. | Frissítve: 2016. szeptember 27.

Forrás: babaszoba.hu

A vese, mint kiválasztó szerv, meghatározó szerepet játszik a szervezet egészséges működésének fenntartásában. Problémák azonban már kisgyermekkorban is előfordulhatnak, felismerésükkel, kezelésükkel későbbi betegségeket előzhetünk meg.

A gyermekeknél előforduló vese-rendellenességek, betegségek egy része akár már magzati korban is kiszűrhető. A problémák egy részét akár ki is nőheti a gyermek, de vannak olyan esetek, amikor orvosi beavatkozásra van szükség. A mai képalkotó eljárásokkal akár már az édesanya pocakjában lévő babánál kiszűrhető, hogy ha a veséje nem fejlődik megfelelően- olvasható a Nemzeti Vese Program gyermekkori vesebetegségeket összefoglaló cikkében. Ilyen esetekben a születés után egy ultrahangos vizsgálattal pontosítják a diagnózist.
A leggyakoribb eltérés az üregrendszeri tágulat, amelyet legtöbbször a baba fejlődésével magától megoldódik, amennyiben ez nem következik be, akkor orvosi beavatkozásra van szükség.
A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a húgyúti fertőzések a leggyakoribb, gyermekkori vesét érintő betegségek. Az alsó húgyúti fertőzés esetében a gyulladás a hólyagban van, ez többnyire hasfájással, fájdalmas, gyakori vizeléssel jár. Az alsó húgyúti fertőzésnél derékfájás, magas láz, elesettség jelezheti a gyermek betegségét. Mindkét esetben bakteriális fertőzésről van szó (tehát nem felfázásról), s antibiotikummal kezelhető a betegség.

Vesebeteg kisgyerekeknél gyakran előfordulhat a bepisilés


A gyerekkori bepisilés, vizelettartási probléma is gyakori jelenség, de ezt ritkán okozzák szervi problémák, általában kinövik a kicsik. Amennyiben azonban 5 éves kor felett is rendszeresen előfordul, akkor ki kell vizsgálni a problémát, felderíteni az okokat.
A patkóvese már egy sokkal ritkán rendellenesség, gyakorlatilag egy anatómiai eltérés, ami többnyire nem jár súlyos következményekkel. A már sokkal fájdalmasabb vesekő azonban - ritkán - de szintén előfordulhat gyermekeknél is.
A gyerekkori vesebetegségek bizonyos hányadának következménye lehet a krónikus vesebetegség, veseelégtelenség, ami a a veseműködés fokozatos, hónapokig vagy akár évekig tartó elvesztése. A tünetei nem "tipikusak" , amire figyelni lehet az a vizeletmennyiség megnövekedése, a vérszegénység, fáradékonyság. A krónikus vesebetegek száma folyamatosan nő, bármilyen életkorban kialakulhat, de jellemzően az életkor előrehaladtával gyakoribb az előfordulása.
A magas vérnyomás és a cukorbetegség a leggyakoribb oka a vesék megbetegedésének - figyelmeztet az okosgyogyszerek.hu. A magas vérnyomás miatt alakul ki a krónikus vesebetegség a betegek több mint negyedében. Az összes eset egyharmadában a cukorbetegség a kiváltó ok. Ugyanakkor, ha korán felismerik, akkor megfelelő korszerű gyógyszerekkel a krónikus vesebetegség kezelhető - ezáltal nagymértékben csökkentve a szövődmények kialakulásának kockázatát. Ma már számos olyan gyógyszer, terápia létezik, amellyel a kiváltó okok jól kezelhetőek, s így a krónikus vesebetegség kialakulása is megelőzhető.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék