Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Veleszületett és szerzett szívbetegségek

Szerző: Nagy Zita

2015. január 8. | Frissítve: 2017. szeptember 6.

Forrás: babaszoba.hu

A kisgyermekek esetében veleszületett és szerzett szívbetegség is előfordulhat. Okok, tünetek és vizsgálatok.

Az újszülött szívbetegségére nagyon oda kell figyelni!

Orvosi statisztikák szerint a veleszületett szív-érrendszeri betegség a gyermekek körülbelül 0,8 százalékát érintik, ami azt jelenti, hogy minden ezer gyermekből nyolc fejlődési rendellenességgel születik. A betegségeket örökölhetik is a babák, de környezeti tényezők is szerepet játszhatnak a kialakulásában.
Természetesen a gyermekek esetében sokkal alacsonyabbak a betegséget jelző számok, mint a felnőtteknél, ennek ellenére oda kell figyelni a kicsikre is. A szűrővizsgálatok többnyire idő előtt kiszűrik a problémát, de vannak olyan figyelmeztető tünetek, amelyek a szülőknek is segítenek észrevenni, hogy valamilyen betegség húzódhat meg a háttérben.
A leggyakoribb szívbetegség a sövényhiány (25-30 százalék), amikor is a szív kamrái és pitvarai között rés keletkezik, s ez keringési zavarokat okoz. Gyakori veleszületett rendellenesség még a fő ütőerek valamelyikének szűkülete - amely szintén keringési elégtelenséghez vezet -, valamint ide tartozik a nagy szívbillentyűk hiánya, illetve beszűkülése is.
A tüneteket az elégtelen keringés és a rossz oxigénellátás okozza. Fontos azonban tudni - ahogy arra a Magyar Kardiológiai Társaság is felhívja a figyelmet -, hogy a veleszületett rendellenességek közül néhány a korai csecsemőkorban gyógyulhat, a pitvari vagy a kamrai sövényen lévő lyuk vagy a rendellenes nagyér-összeköttetés bezáródhat. Minden esetben fontos ugyanakkor a pontos diagnózis felállítása a rendszeres orvosi kontroll, a kisgyerek fejlődésének, tüneteinek folyamatos figyelése.
A szerzett, vagyis nem veleszületett szívbetegségek leggyakrabban valamilyen lázhoz társuló szívgyulladás következtében alakulnak ki, amelyek hátterében sokszor a streptococcus nevű baktérium áll - hívja fel a figyelmet az innovatív terápiákkal foglalkozó okosgyogyszer.hu. Olyan gyermekeknél fordulhat elő ez a betegség, akiknek a szervezetében valamilyen tartós gyulladás van, például egy szuvas fog vagy egy begyulladt garatmandula. Nagyon fontos ezeknek a gócoknak a kezelése, hiszen ennek hiányában további szövődményként akár a szívbillentyűk is károsodhatnak - hívja fel a figyelmet a szakportál.
A kisbabáknál fontos figyelmeztető jel lehet a szülő számára, ha a kicsi izzad, légszomja van vagy nagyon aluszékony, nem megfelelően gyarapodik a súlya vagy esetleg elutasítja az ételt. Később, idősebb gyerekeknél érdemes figyelni a gyors kifulladásra, asztmás köhögésre is, elkékülésre, gyakori légúti megbetegedésekre, mert ezek is jelezhetik a szívproblémát.
A gyermekeknél a betegség megállapítása ugyanazokkal az eszközökkel, módszerekkel történik, mint a felnőtteknél. A gyerek korának megfelelően lehet vele beszélgetni arról, hogy mi fog vele történni egy ilyen vizsgálaton. A diagnózis meghatározásának érdekében EKG-ra, mellkasröntgenre és ultrahangvizsgálatra is sor kerül. Gyermekeknél egy-egy szűrővizsgálat alkalmával több szakorvos is összedolgozik, és gyakran már a komolyabb tünetek kialakulása előtt felfedezik a betegséget. Ma már számos, korszerű terápia, úgynevezett okos gyógyszer áll a betegek rendelkezésére, amelyekről az orvossal egyeztetve dönthetnek a családok.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék