Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Van értelme? Mit tud a 3 napos wc-re szoktatás tréning?

Szerző: Babaszoba.hu

2021. március 31.

Forrás: babaszoba.hu

Remekül hangzik, hogy ez a módszer pár nap leforgása alatt szobatisztaságra tanítja a gyerekeket, de vajon működik? Mivel segíthetsz a gyerekeknek abban, hogy minél zökkenőmentesebben szokjanak bilire, vécére? Egyáltalán szükséges irányítani a folyamatot?

Van értelme? Mit tud a 3 napos wc-re szoktatás tréning? (fotó: Getty Images)
A szobatisztasággal kapcsolatban is igaz, hogy a lányok legtöbbször megelőzik a fiúkat: 2-3 éves korára általában minden kisgyerek leszokik a pelenkáról, de van, akinél több idő és nagyobb türelem szükséges. Nincs ok aggodalomra, ha az éjszakai pelusmetesség, azaz az ágytisztaság többet várat magára, az érési folyamatok - mint amilyen a húgyhólyag méretének növekedése, a záróizmok kontrollja és bizonyos hormonális folyamatok - akár 5-6 éves korig is eltarthatnak.

Hogy kezdj hozzá a 3 napos bilitréninghez?

A sikerhez fontos lenne, hogy ezt a 3 napot a kicsivel töltsd. Jó ötlet, ha egy olyan hosszú hétvégét szántok erre, amikor nem kell dolgoznod.
Tanácsos ezt a 3 napot otthon tölteni - ez nemcsak abban segít, hogy elkerüljétek a baleseteket, hanem abban is, hogy osztatlan figyelmet fordíthassatok a szobatisztaságra
Hiába kicsi még a gyereked, oszd meg vele, hogy mire készültök - fokozhatja a motivációját, ha ő választhatja ki azt a nagyfiús vagy nagylányos alsóneműt, amit a pelus helyett viselhet majd. Az is lelkesebbé teheti a gyereket, ha ő mondja meg, melyik bilit szeretné.

A WC-re szoktató tréning első napja

Amanda Jenner, a Potty Training Magic című könyv szerzője úgy véli, hogy sokat lendíthet az induláson, ha az első nap reggelén ő dobhatja ki az alváshoz használt pelenkát, azután pedig az általa választott alsóneműt adod rá újabb pelus helyett. Beszéld meg vele, hogy ezentúl csak alváshoz használ majd pelenkát, napközben pedig áttértek a bugyira/alsónadrágra.
A nap folyamán, amikor jelzi, hogy pisilnie kell, ültesd rá a bilire, előtte pedig mindig kérdezd meg: Teszünk egy próbát a bilivel, jó? A szeretetteljes bátorítás sokat segít, ha a kicsi arra kérne, hogy add rá vissza a pelenkát, ismételd el türelmesen, hogy azt már csak éjszakára használjátok.

A WC-re szoktató tréning második napja

Ezen a napon vezesd tovább a kicsit az önállóság útján: próbálja meg egyedül felvenni az alsóneműjét, és ha használni szeretné, ő vegye elő a bilit. Amanda szerint hasznos, ha a nap folyamán többször emlékezteted a gyereket arra, hogy jelezze, ha pisilni vagy kakilni kell. Könnyen megeshet, hogy a második napon csökken a kicsi lelkesedése, és nem hozza lázba a bili használata úgy, mint az előző napon. Semmi vész! Figyelemeltereléssel folytatódhat a bilitréning: amíg rajta ül, fújj buborékot vagy készíts a keze ügyébe egy játékokkal teli dobozt, a tévét vagy tabletet viszont felejtsd el!
Előfordulhatnak balesetek, ezt ne kudarcként fogd fel! Ha bepisil vagy bekakil, öltöztesd át, és mondd el neki, hogy a következő alkalommal biztos menni fog. Semmiképp ne görcsölj rá, mert azt a gyerek is megérzi, és megnehezíti mindkettőtök dolgát!

A WC-re szoktató tréning harmadik napja

Elérkezett az idő, amikor a gyerek nagyobb befolyással rendelkezik a teste felett, és megeshet, hogy zavarban érzi magát, ha előtted kell a bilire vagy a WC-re ülnie. Ez hatalmas előrelépés, és ha így alakul, mindenképp tartsd tiszteletben az érzéseit! Minden alkalommal, amikor sikerrel jár, dicsérd meg és mondd el neki, mennyire büszke vagy rá!
Ha netán előfordulnak balesetek, ne szidd le és ne büntesd, teljesen természetes, ha nem megy minden simán 3 nap múlva! Vannak gyerekek, akik a nagydolog elvégzéséhez visszakérik a pelenkát, ha nálatok is így adódik, teljesítsd a kérést, de fogadd meg Amanda tanácsát: a "produktumot" öntsd a pelusból a bilibe és úgy vidd a WC-be, a kicsinek pedig magyarázd el, hogy ennek bizony ott a helye, és nem a pelenkában.

Ha még sincs itt az idő

Azt, hogy a kelleténél korábban fogtál bele a WC-re szoktatásba, az jelzi legegyértelműbben, ha még egy héttel később is napi több baleset történik. Várj pár hetet és fussatok neki újra!
Az, hogy kell-e, érdemes-e ilyen mértékben irányítani a szobatisztaságot eleve kérdés. A legtöbb kisgyerek három éves korára szobatisztává válik - legalábbis nappalra. A szobatisztaság elsősorban idegrendszeri érés függvénye: amikor a kisgyerek készen áll rá, akkor lesz szobatiszta. Erőltetni nincs értelme.
(Cikk forrása: motherandbaby.co.uk)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Tejtartalmú bébiétel a babának?! (X)

A tejszármazékot tartalmazó bébiéteket, babadesszerteket bizalmatlanul fogadják a szülők. Természetesen laktózintolerancia vagy tehéntejfehérje-allergia esetén ezeket az ételeket kerülni kell.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék