Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Változatos legyen az étrend

Szerző: Babaszoba.hu

2008. január 26. | Frissítve: 2015. november 27.

Forrás: Kismama magazin

A gyermekorvosok rendszerint óvnak az egyoldalú étkezéstől, mert így nagyobb az esély, hogy a fejlődéshez szükséges valamelyik építőelem hiányzik a táplálékból. Ma már sokan elutasítják a húsfogyasztást, így kisgyerekük sem kap ilyen ételféleséget.

Ha a mindennapi menü azért tartalmaz teljes értékű fehérjét, tejet, tejterméket, tojást, esetleg halat, nem kell attól tartanunk, hogy hiányállapot alakul ki. A kizárólag növényi eredetű táplálék azonban a gyermekgyógyászok és táplálkozási szakemberek álláspontja szerint nem elegendő a fejlődésben levő szervezetnek még abban az esetben sem, ha a baba szopik, tehát a növényi táplálék mellett teljes értékű "állati" fehérjéhez is jut.

A tisztán növényi étrend ugyanis fedezheti egy felnőtt igényeit, ám annyi már nem jut, hogy az anyatej B12-vitamin-tartalma is hosszú távon (tehát egyéves kor felett) elegendő legyen.
Hús, tej és tojás hiányában elsősorban a kalcium-, jód-, B12- és B2-vitamin-ellátás válik kérdésessé. Lassabban növekednek a gyerekek, nagyobb a valószínűsége a pajzsmirigy rendellenes működésének, és hiányoznak az egészséges csontfejlődés feltételei is.

Legyen változatos az étrend!


A sokat emlegetett vashiány kevésbé fenyeget, mert a táplálékkal bevitt vas hasznosítása az igényeknek megfelelően módosul, és C-vitamin-bevitellel is fokozható. A szokásostól eltérő étrend többletfeladatot ró a szülőkre: utána kell nézniük, hogyan pótolják más nyersanyagokkal a hiányzó ásványokat, vitaminokat, fehérjét. Vegetáriánus családokban több zöldség-, gyümölcsféle, gabonatermék kerül az asztalra.

Az is fontos szempont, hogy ezek lehetőleg biotermékek legyenek, vagyis vegyszermentes gazdálkodást folytató termesztőtől származzanak.

Ezek is érdekelhetnek:
 • Erre figyelj, hogy ne legyen lisztérzékeny a baba!
 • Hozzátáplálási kisokos - kérdések és válaszok
 • Ételallergia forintosítva

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Tejtartalmú bébiétel a babának?! (X)

  A tejszármazékot tartalmazó bébiéteket, babadesszerteket bizalmatlanul fogadják a szülők. Természetesen laktózintolerancia vagy tehéntejfehérje-allergia esetén ezeket az ételeket kerülni kell.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék