Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Változások a családok életében 2017-től

Szerző: Babaszoba.hu

2017. január 3.

Forrás: babaszoba.hu

Mi változik 2017-ban, ami a családokat, szülőket érinti? Adókedvezmény, CSOK, bölcsődei rendszer, GYED - több változás is várható az új évben.

Lássuk melyek ezek.
A kétgyerekes családok adókedvezménye bővül: az eddigi 12.500 Ft/gyerek 15 ezer forintra nő gyermekenként, egyúttal az ezzel kapcsolatos adminisztrációs teher csökken.
Első házasoknak immár 24 hónapig jár a havi 5 ezer forintos állami nászajándék (más néven házassági adókedvezmény), akkor is, ha közben gyermekük születik. Ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen a változtatásokkal.
Átalakul a bölcsődei rendszer is: már négyféle intézménytípusból választhatnak a szülők. Megmarad természetesen a klasszikus állami bölcsőde, mini bölcsőde, családi bölcsőde és munkahelyi bölcsőde is lesz. A településeken a jövőben, ha minimum negyven, három év alatti gyermek, vagy öt olyan gyermek van, akinek a szülei ezt igénylik, akkor már helyben meg kell oldani a bölcsődei elhelyezést. A mini bölcsődék a kisebb településeken jelenhetnek meg, a nagyobb munkáltatók hozhatnak létre munkahelyi bölcsődét, és megjelenhetnek a saját otthonokban működtetett családi bölcsődék.

Változások a családok életében 2017-től

A GYED plafonját megemelik, az eddigi 155.400 Ft helyett 178.500 Ft lesz.
Bővítik, illetve lazítják a CSOK feltételeit is. Az egyik lazítás a feltételeken, hogy mostantól a magzatot már 12 hetes korától figyelembe lehet venni - a korábbi 24 helyett - az igénylésnél. Ez például a 40. évüket betöltött igénylőket érintheti, akiknek a kérelmét eddig elutasították. További részleteket a CSOK-kal kapcsolatos változásokról ebben a cikkünkben olvashatsz.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék