Kisgyerek

Válogatós a gyerek? A szüleit utánozza!

Sok szülő esik kétségbe a gyerekei étkezési szokásai láttán: a legtöbben amiatt aggódnak, hogy a gyerek túl válogatós, ezért egy sor fontos tápanyag nem jut a szervezetébe.
2016. Augusztus 22.

Válogatós a gyerek? A szüleit utánozza!

A Kaliforniai Egyetem munkatársai szerint ugyanakkor a gyerekek minden esetben csak szüleik viselkedését utánozzák az asztalnál.

A gyerekek az alapján döntik el – tudat alatt, természetesen -, hogy mennyit és mit esznek, hogy mit látnak a szüleiktől. Amennyiben a szülő válogatós és kikerül bizonyos ételeket, a gyerek sem szívesen nyúl majd ezekhez. Éppen ezért ha a szülő arra vágyik, hogy a gyerek jó étvággyal fogyassza a brokkolit, érdemes a jó példával a kezdetektől elől járni.

“Az étkezés rendkívüli módon társas tevékenység. A szocializáció itt gyakorlatilag fontosabb, mint bárhol máshol. Nem csak az vagy, amit megeszel, hanem az is számít, hogy kivel eszel és hogyan esznek körülötted a többiek. A gyerekeknél a szülői minta pedig többszörösen sokat nyom a latba” – foglalja össze a kutatást vezető Dr. Zoe Liberman, aki szerint az emberek nem csak többet esznek, amikor asztaltársaik többet esznek, de ételpreferenciáik is változnak.

A szakember szerint a gyerekeket jó példával bírhatják jobb belátásra a szülők, aminek eredménye a későbbiekben is megmarad: a gyerekek ilyenkor később is jó evők maradnak, felnőttként is szívesen fogyasztják azokat az ételeket, amelyeket otthon jó kedvvel ettek a szülőkkel.

Ez is érdekelhet:

Forrás: Medipress