Kisgyerek

Finom és mutatós ünnepi babaételek

Mézeskalács? Kuglóf? Ezek igazi ünnepi sütemények! Nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is megnyalják a tíz ujjukat ezek után. Íme néhány recept, amivel a karácsonyra készülhet.
2003. Március 10.
Ha véletlenül nem ennétek meg az összes mézeskalácsot, szuper díszeket is készíthettek belőle

Adventi kuglóf-koszorú

20-20 dkg liszt, margarin és porcukor, 1 tojássárgája, 1 dkg élesztő, 1 dl tej és reszelt citromhéj felhasználásával kalácstésztát dagasztunk. Kelni hagyjuk. Ha duplájára kelt, almányit lecsípünk belőle, kinyújtjuk és beszórjuk cukros darált dióval, mákkal vagy gesztenyével (amit a kicsi ismer és szeret), feltekerjük, és kikent kuglófformába fektetjük.

A félretett tésztából virág- és fenyőformával 4 gyertyatartót és fenyőfigurákat szúrunk, és ezeket a koszorún szépen elrendezzük. Kelni hagyjuk, majd felvert tojással megkenve, előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük. A fenyőket mézzel megkenjük, és kókuszreszelékkel “behavazzuk”, a gyertyákat a helyükre illesztjük.

Ehető kalendárium

Mézes vagy omlós tésztát készítünk. A kinyújtott tésztát nagy tepsibe tesszük és egy előre elkészített sablon segítségével 7 ágú fenyőformára körülvágjuk. Kivágjuk a napokat is, és 20 perc alatt készre sütjük. Ezüstszínű tálcára átrakosgatjuk, és tetszés szerint díszítjük, számozzuk a kis kockákat. Ragasztónak cukros kikevert tojáshabot, számoknak olvasztott csokoládét, színes cukorgolyót, állatfigurát vagy betűt ábrázoló kekszet használhatunk.

Banántorta

Habosra keverünk 15 dkg margarint, 8 dkg mézzel és 2 tojássárgájával. Beledolgozunk 3 hámozott, összetört banánt és 5 dkg darált diót, mogyorót vagy napraforgómagot, majd 25 dkg szitált, 1 sütőporral elkevert lisztet. Végül beleforgatjuk a két tojás habbá vert fehérjét is. Kikent, morzsával beszórt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben (tűpróbáig – kb. 35 perc) készre sütjük.

A formából tálra borítjuk, és még melegen bekenjük mézzel, majd megszórjuk kókuszreszelékkel. Ünnepivé tehetjük marcipánfigurákkal vagy csoki díszítéssel. A csokoládét megolvasztva, a marcipánt pedig puhára gyúrva alufólián kinyújtjuk, és kekszformázó segítségével fenyő- vagy állatfigurákat (őzike, nyuszi, malacka) készítünk.

Halgombócok

5 dkg szálkamentes (tonhal) halfilét pépesítünk, összedolgozzuk 1 kicsavart áztatott zsemlével, 1 gerezd tört fokhagymával és 1 ek. reszelt vöröshagymával. Ízesítjük sóval, borssal, citromlével, petrezselyem zöldjével, és kis gombócokat formálunk. Kifőzhetjük húslevesben vagy zsemlemorzsába forgatva kisüthetjük, és mint pogácsát vagy labdapecsenyét tálaljuk.

Mutatós, ha a fölengedett fagyasztott vajastésztából halformákat vágunk, az egyiket megszórjuk reszelt sajttal, erre halas tölteléket teszünk, sajtot szórunk rá, lefedjük a tésztahallal, és sütőben megsütjük.

Mézeskalács

1 kg finomliszt, 30 dkg méz, 20 dkg cukor, 10 dkg vaj, 2 egész tojás, 1-1 ek. szódabikarbóna és mézessütemény-fűszerkeverék – ennyi a mézeskalács alapanyag igénye. Díszítésre cukorral felvert tojásfehérjét (részben tortafestékkel színezve), és reszelt színes marcipánt használhatunk.

Töltött almák

Egy kevés fantáziával mutatós és ízletes, ehető alma asztaldíszeket készíthetünk. A megmosott, szárazra törölt piros almák virág felőli részéről egy szeletet levágunk. Az almák magházát kikaparjuk és helyébe édes vagy sós (pl. főtt húsos) tölteléket teszünk. A kalapján a virágot kivágjuk, majd a helyére illesztjük és a sütőben 25 percig sütjük. A tölteléknek megfelelően díszítjük.

A kicsik szeretik a túrókrémet. Ehhez 20 dkg tehéntúrót elkeverünk 1 tojás sárgájával, 1 ek. margarinnal, 1 vaníliás cukorporral és reszelt citromhéjjal. A megsült almákat meglocsoljuk olvasztott csokival, megszórjuk előbb reszelt zöld marcipánnal, majd kókuszreszelékkel, és a közepébe helyezünk egy kicsi piros gyertyát.

További cikkeink karácsonyi sütemény témában:

Forrás: Anyák Lapja