Kisgyerek

Újragombolt hagyományok a Múzeumok Éjszakáján

Kaland, élmény, izgalom és megszámlálhatatlan gyermekprogram június 25-én a Múzeumok Éjszakáján.
2022. Június 22.
Újragombolt hagyományok a Múzeumok Éjszakáján

Az ország legnagyobb kulturális rendezvényét, a Múzeumok Éjszakáját a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvége szombatján, idén június 25-én rendezik – immár huszadik alkalommal. A Múzeumok Éjszakáján már délutántól várják az intézmények a családokat, hiszen számtalan szórakoztató és egyben hasznos program hívogatja a gyerekeket.

Az ország legnagyobb kulturális eseményének hivatalos honlapján a muzej.hu oldalon településre, időpontra és a program típusára is lehet szűrni, így könnyedén választhatunk a gyermekprogramok között is. A teljesség igénye nélkül most kiemelünk néhányat szerte az országból a lehetőségek közül. A Múzeumok Éjszakája idei tematikája az Újragombolt hagyományok, és ezzel a címmel várja az Aquincumi Múzeum romkertjében a gyerekeket a szervezőcsapat, ahol a kalandok mellett a gladiátoriskolában is kipróbálhatják magukat.

Akik mérnöki tudásukat szeretnék bizonyítani, a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban – egy óriási társasjáték keretein belül – felépíthetik a Szent István által alapított koronázó bazilikát.

Ha valaki szereti az izgalmakat, akkor az abonyi művelődési házban és a Falumúzeumban a misztikus Drakula gróf nyomába eredhet egy éjszakai városi túrán, szabaduló játék keretében. (a program ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött.)

Tovább utazva nyugatra, Győrben a Kreszta-Házban a Kovács Margit állandó kiállításán a Nyomozz a korong körül! – térképes nyomozójátékkal várják a gyerekeket.

Újragombolt hagyományok a Múzeumok Éjszakáján

A tatabányai múzeumban, a Bányászati és Ipari Skanzenben az érdeklődők a mélybe ereszkedhetnek, és a legkisebbek különböző érdekes feladatok mellett, elvégezhetik a bányamanóképzőt.

Veszprémben, a Fenyves Malomban, molnár bőrébe bújhatnak a kíváncsiskodók. Látványőrléssel egybekötött interaktív produkció vár az odalátogató kiskorúakra is.

Akik imádják a festményeket, képzelőerejük határtalan, és összeállítanák legoból a saját éjszakai tájképüket, nem kell mást tenniük, mint ellátogatni a Szépművészeti Múzeum Barokk Csarnokába, ahol akár foszforeszkáló legokockák felhasználásával építkezhetnek – egy kicsit újragombolva.

A Göcseji Múzeumban, Zalaegerszegen ezen az éjszakán az is kiderül, hogy mit rejt a tulipános láda, amiben réges-régen a fiatal lányoknak a hozományt gyűjtötték, és nem mellesleg a gyerekek be is öltözhetnek a korhű ruhákba.

A Múzeumok Éjszakája – Az éjszaka, amikor minden életre kel! Felejthetetlen élmények várnak a család minden tagjára, akár szabadtéren, akár a múzeumok termeiben június 25-én.

Budapesten a kedvezményes árú felnőtt karszalagok, amelyek érvényesek az összes budapesti részt vevő intézménybe, 2200 forintba kerülnek, míg a gyermekjegyekért (6-18 éves korig) 1000 forintot kell fizetni. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes. Jegyek válthatók június 12-étől a múzeumok pénztárában vagy a jegymester.hu oldalon. A karszalagok érvényesek a Budapesten kizárólag ezen az estén közlekedő múzeumi körjáratokon, azonban NEM érvényesek a budapesti menetrend szerinti tömegközlekedési eszközökön.

A programokról részletes információ a www.muzej.hu weboldalon található, ahol helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetőek az események, valamint mobil alkalmazás is rendelkezésre áll, amely “VENT@HAND MUZEJ” címen tölthető le ingyenesen.

Vidéken a belépőjegyek az adott múzeumokban válthatók meg.