Kisgyerek

Újra robog a szerelemvonat

Lógó pocak, krónikus fáradtság és egyre fokozódó kialvatlanság... Nem csoda, hogy sok újdonsült édesanya szexuális élete kerül padlóra a trónörökös érkezése után. Szerencsére van néhány jól bevált módja a vakvágányra futott szerelemvonat újraindításának.
2014. December 09.

Szexuálterapeuták szerint a legfontosabb dolog, hogy saját magunkra ne gyakoroljunk nyomást. Sok kismamának okoz nehézséget az anyai és a szeretői szerepkör összeegyeztetése. Ráadásul annyira megtöltik a napokat az új feladatok, hogy éppen magunkra nem marad elegendő idő. Ezt azért érdemes újragondolni! Tényleg képtelenség egy kis szabad idősávot találni? Még akkor is, ha máris másképp érezzük magunkat olyan apróságoktól, mint a szépen kilakkozott lábkörmök, egy ötperces smink, új frizura, esetleg egy szexis fehérnemű? Némi kényeztetés hatására ráébredhetünk: nemcsak édesanyák, hanem legalább annyira nők is vagyunk!

Titkokat rejtő sötétség

Egyik ismerősömet zavarták a testében bekövetkezett változások, ezért vett néhány szexis, ugyanakkor lezser hálóinget, amelyekben újra csábosnak érezte magát, és egy ideig csak lekapcsolt villany mellett volt hajlandó megszabadulni a ruhadarabjaitól. Mivel a sötétben való szeretkezés új élmény volt a pár számára, végül érzékiségük újabb dimenzióit fedezték fel.

Csordultig érzelmekkel

Ne feledjük, a szex több, mint csupán közösülés – egy csókkal, egy kis összebújással fenntarthatjuk az intimitást, és biztosíthatjuk párunkat arról, hogy a vágy idővel visszatér. Gyakori, hogy szülés után a nő jó ideig nem kívánja azt a fajta közeledést, ami régebben természetes volt számára. Ilyen esetben érzéki masszázzsal, hosszú előjátékkal gazdagíthatók az együttlétek. Az egymásra fordított többletidő megtérül!

Természetes, hogy az új családtag érkezése változást hoz a szülők kapcsolatába, de miért ne lehetne ez a változás kedvező? Az érzelmi többlet, a szülést követő felfokozott lelkiállapot hatására a rutinná szelídült szerelmi élet új lendületet vehet. A babától “ellopott” percek, a (kényszerűségből) előre megtervezett, kettesben töltött órák az első randik hangulatára emlékeztetnek.

Egy gyors menet?

Anna, a kétéves Marci anyukája irigylésre méltó tapasztalatát osztotta meg velünk: “Mióta megszületett a kisfiunk, a szerelmi életünk jobb lett, mint valaha. Persze az első pár hónapban semmit nem erőltettünk, de nem is távolodtunk el egymástól: ölelkeztünk, csókolóztunk és sokat beszélgettünk. Tulajdonképpen most sem vagyunk együtt nagyon gyakran, de amit átélünk, az sokkal intenzívebb. Hétvégén gyakran kihasználjuk Marci alvásidejét egy gyors menetre, péntek esténként pedig gyertyát gyújtunk, és egy pohár vörösbor mellett hagyjuk, hogy elsodorjanak az érzelmeink. Ettől újból nőnek érezhetem magam, és a férjem sem csupán az anyát látja bennem.”

A kályhától indulni?

A legtöbb párnak átlagosan egy esztendőre van szüksége ahhoz, hogy visszatérjenek a régi kerékvágásba, aminek az oka elsősorban a baba ellátásával járó nagyfokú fizikai leterheltség. Figyelembe kell venni azt is, hogy a menstruációs ciklus visszatértéig egy kicsit másképp működnek a női nemi szervek. Érzékenyebbek, ingerekre jobban reagálnak, de a behatolás hormonális okokból fájdalmas lehet. A türelmesebb előjáték többnyire segít ezen, ha mégsem, nem kell visszariadni a síkosító gél használatától. Arra viszont nem árt ügyelni, hogy ez ne helyettesítse a gyengédséget. A párok ráadásul általában ragaszkodnak jól bevált szexuális szokásaikhoz, ahelyett, hogy az intimitás új formáit fedeznék fel – olyanokat, melyek jobban beleillenek új életformájukba. A régi rutin elengedése könnyebb, ha lélekben minél korábban felkészülünk rá – lehetőleg már a családtervezés fázisában szokjuk a gondolatot!

Alvásidőben a szex kerüljön tiltólistára – inkább mondjunk le róla, ha közben lecsukódik a szemünk, mert igazi, jó minőségű együttlét így aligha várható.

Szükségszerű, hogy szülőként jobban beosszuk az időnket, előre megtervezzük a programokat – beleértve az intim együttlétet is. A szakember szerint a legtöbb pár nem veszi tudomásul, milyen fontos az intim együttlétre fordított szabadidő. Pedig a láng könnyen kialszik, ha nem táplálják a tüzet.

Tartsuk fenn az egymás iránti érdeklődést, maradjunk nyitottak a másik életének történései iránt. Ha a hálószobán kívül nincs kapcsolat a két fél között, akkor az ágyban sem várható semmi rendkívüli. Ha viszont fogékonyak vagyunk egymás szükségleteire, könnyebb elsimítani a problémákat. Nyilvánvalóan nem várhatjuk, hogy szexuális életünket ott folytassuk, ahol a terhesség előtt abbahagytuk. Ráadásul kétségkívül kevesebb alkalom adódik a szexre, mint korábban – de ne feledjük: nem a mennyiség, hanem a minőség számít!

Mire való az éjszaka?

“A szülés utáni jó szex titka, hogy a rendelkezésünkre álló minden egyes percből hozzuk ki a legjobbat! – vélekedik Kata, aki kétgyerekes kismama. – A fiúk délutáni alvásidejét szoktuk kihasználni, de néha a kicsi éjszakai etetése után is felébresztem a férjemet. Nem szokta rossz néven venni!”

Beszélgetéssel indul az este

“Nálunk szabály, hogy hetente egyszer korán ágyba bújunk, csak hogy beszélgessünk egy kicsit – meséli Andrea, két kislány anyukája. – Ilyenkor tiltott téma a gyereknevelés és a problémák sorolása, csakis egymással vagyunk elfoglalva. A beszélgetés sokszor másként végződik…”

Ezek a témák is érdekelhetnek

  • Szex frissítve!
  • Hogyan változunk szülés után?
  • Családtervezés pszichológiai szempontból
  • Forrás: Kismama magazin