Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ujjnyomda - Játék kézzel-lábbal

Szerző: Rácz Anikó, A napfény illata blog írója

2016. január 1.

Forrás: babaszoba.hu

Melyik gyerek ne élvezné, hogy színeket keverhet a papíron, hogy a vízzel játszhat? Az pedig már mindennek a netovábbja, ha az ujjaival, kezével festhet.


Hétvégén, szünetben, amikor kevesebb a rohanás, otthon van a család, kicsit talán jobban viseljük azokat a tevékenységeket, melyekkel sok maszatolás van, mint például az ujjfestés, vagy ujjnyomdázás. Mert igen, elő kell pakolni, igen, gondoskodni kell a ruha, asztal védelméről, és igen, utána biztosan takarítani kell.

Cserébe viszont a gyerek nagyon élvezi ezt a játékot, és rengeteget fejlődik.

A tapintás útján történő tapasztalatszerzés kiemelkedő fontosságú: a gyerek közvetlenül megtapasztalja az anyag tulajdonságait, megfigyeli állagát, hőmérsékletét, keverheti a színeket, megfigyelheti, hogyan szárad a festék. Próbálgathatja, milyen szétkenni a festéket, hogy a tenyere, ujjai milyen nyomot hagynak, és szabadjára eresztheti a fantáziáját, hogy ezekből a foltokból, pacákból milyen világot álmodik meg magának.


Mindezek mellett fejleszti a szem-kézkoordinációt, a finom-motorikát, a kreativitást, a vizuális észlelést, erősíti az ujjakat (ez majd jól jön a helyes ceruzafogásnál).

A ujjnyomdához, vagy ujjal festéshez nincs másra szükség, csak...
festékre (ez lehet jófajta tempera, de kaphatóak kifejezetten ujjfestékek, ujjnyomdák is), valamint
egy jó nagy papírra,
fekete filctollra,
és az ujjainkra.

Az ujjak, kéz törlésére készítsünk elő nedves (vizes) és száraz papírtörlőt.

Első körben célszerű, ha kipróbáljuk, milyen, ha a kisujjunkkal, hüvelykujjunkkal, mutatóujjunkkal készítünk lenyomatot. Közben persze gyakorolhatjuk az ujjak megnevezését is.


Mielőtt az egyes színekbe nyúlnánk, töröljük meg a kezünket, hogy megakadályozzuk, hogy a festék már az edényben összekeveredjen. Vagy vegyünk ki a festékből egy lapos edénybe, így csak kisebb adagból lesz a végén egy nagy barna festékpaca.


A festékpacákból, ujjnyomatokból aztán születhetnek hóemberek, madarak, lepkék, cukorkák, mindenféle állat, vagy emberarcok, bízzuk csak a gyerekre, hogy mit alakít ki belőle.

Az ujjlenyomatokból készült alkotásokból készülhet képeslap a nagyinak, csomagolópapír, vagy díszíthetjük vele a gyerekszobát is.

Örömteli közös alkotást!

A cikk szerzőjének a blogjában hasonló szuper írásokat olvashattok.

További DIY tartalmak:
 • Arcfesték házilag
 • Levendulás ötletek
 • Játékok mosogatókendőből
 • Gyurma recept - play doh jellegű

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák

  Legkeresettebb címkék