Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Újít a Lego - Könnyebb lesz a kirakás

Szerző: Babaszoba.hu

2019. szeptember 2.

Forrás: HVG.hu

Itt az új fejlesztés: mesterséges intelligencia segítségével látássérült gyerekek is legózhatnak mostantól.

Matthew Shifrin születése óta vak. Már egészen kicsi korától imádta a legózást, de mindig segítséget kellett kérnie, hiszen a Lego útmutatóit nem tudta elolvasni.
Újít a Lego - Könnyebb lesz a kirakás
"A barátom, Lilya leírta nekem az építés lépéseit, amelyeket aztán feltöltöttem egy olyan rendszerbe, aminek segítségével aztán egy Braille olvasón, az ujjaimmal el tudtam olvasni őket. A kedvemért megtanulta a Braille-írást, számtalan órát töltött azzal, hogy a Lego-útmutatókat Braille-re fordítsa nekem? - idézi a játékgyártó közleménye Shifrint, aki így olyan modelleket épített meg, mint például a londoni Tower Bridge - ennek leírása 850 oldalas volt.
Matthew Shifrin segítőtársa 2017-ben meghalt, ekkor Shifrin úgy döntött, hogy másokkal is megosztja a vakok és gyengénlátók számára készített Lego-építési útmutatókról szóló ötletét, ezzel is tisztelegve barátja emlékének. A Legonak pedig megtetszett az ötlet.
A Lego osztrák laborja kifejlesztett egy új, mesterséges intelligenciára alapuló szoftvert, amelynek segítségével Braille-leírások, illetve hangos útmutatók segítség a látássérülteket. A december 3-áig tartó kísérleti időszakban ezen a weboldalon négy szetthez érhető el - angol nyelvű - útmutató.
A vásárlók választhatnak, hogy meghallgatják a hangos útmutatót a monitorolvasójuk segítségével, vagy a Lego által biztosított hangot használják, vagy pedig elolvassák az útmutatót a Braille-olvasójuk segítségével - írja a hvg.hu. A vásárlói visszajelzések alapján további hangos és Braille-írásos útmutatók kiadása is tervben van. A hosszú távú terv pedig az, hogy több nyelven is elérhető legyen és minden Lego-szetthez készüljön ilyen útmutató.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék