Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Újabb segítség, ha lázas a gyerek

Szerző: Babaszoba.hu

2021. március 9.

Forrás: Országos Mentőszolgálat

Új okostelefon alkalmazás segíti a szülőket, mit tegyenek, ha lázas a gyerekük. Az alkalmazással nagy biztonsággal besorolható a lázas állapot kockázati típusa. Az applikáció ingyenesen telepíthető.

Újabb segítség, ha lázas a gyerek (fotó: Getty Images)
A LázBarát új okostelefon alkalmazás, amelynek segítségével egyszerűbben dönthetik el a szülők, mit tegyenek, ha gyermekük lázas. Ez azért is fontos, mert a ma elfogadott orvosszakmai protokoll szerint csak kivételes helyzetekben kell lázat csillapítani. A tapasztalatok szerint abban az esetben, ha a lázat gyógyszeresen csökkentik, a legtöbb esetben az immunrendszer működését is részben visszafogják - írja Facebook oldalán az Országos Mentőszolgálat.
A LázBarát alkalmazással nagy biztonsággal besorolható, hogy a beteg lázas állapota alacsony, közepes vagy magas kockázatú típusba tartozik-e, ami azért fontos, mert a szülők gyakran összekeverik a láz magasságát és a lázat kiváltó ok súlyosságát. Enyhe hőemelkedés is jelezhet súlyos betegséget (például egy agyhártyagyulladás kezdetét), és egyszerű vírusfertőzés is járhat nagyon magas, 40 fokos lázzal.
Az alkalmazás azt is figyelembe veszi, hogy a gyerek hány napja lázas, hány éves, mekkora a súlya, milyen a bőre állapota, hányt-e, milyen magas a légzés- és pulzusszáma, mikor ivott. Javaslatot tesz otthoni gyógymódokra is (pl. borogatás folyadékbevitel, langyos fürdő).
A Pécsi Tudományegyetemen (PTE) kifejlesztett döntéstámogató applikáció ingyenesen telepíthető, magyar és angol nyelven is elérhető. Az applikáció kifejlesztésében részt vett az Országos Mentőszolgálat, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, a Pécsi Tudományegyetem, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház és Rendelőintézet, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei területi szervezete és a német Witten/Herdeckei Egyetem is. Az applikáció itt érhető el.Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék